Philip, de prins die af en toe zei wat niet mocht

© getty
Trui Engels Journalist Knack.be

Prins Philip, de echtgenoot van de Britse koningin Elizabeth II, was de langstlevende man in de Britse geschiedenis van het vorstenhuis. En in al die jaren durfde hij al eens een politiek incorrecte mening of tenenkrullend commentaar te geven.

Koningin Elizabeth hield wellicht af en toe haar hart vast wanneer ze samen met haar onstuimige echtgenoot een officiële uitstap ergens in het land of in de wereld maakte. Zo vroeg de Hertog van Edinburgh in maart 2002 tijdens een staatsbezoek aan Australië aan enkele Aboriginals of ze nog steeds ‘met speren naar elkaar gooiden’.

Bij een staatsbezoek aan China in 1986 werden Britse studenten gewaarschuwd dat ze ‘spleetogen zouden krijgen’ als ze te lang in China zouden blijven en in 1966 kregen Britse vrouwen doodleuk te horen dat ze ‘niet kunnen koken’.

Iets pikanter ging het eraan toe in 2010 toen hij een 24-jarige vrouw vroeg of ze in een stripclub werkte, nadat zij hem had verteld dat ze naast haar taken als zeekadet bijkluste in een nachtclub. Een Schotse politica die de prins in 2010 een stuk tartan aanwees kreeg prompt de vraag of ze ‘ook een slipje’ in typische Schotse ruit had. En een 25-jarige gemeenteambtenaar vertelde hij in 2012 dat hij ‘gearresteerd zou worden’ als hij de rits van haar jurk, vooraan het kledingstuk, zou openritsen.

Ook zijn eigen vrouw ontsnapte niet aan de humor van de prins. ‘Waar heb je die hoed vandaan?’, vroeg hij naar verluidt toen Elizabeth tot koningin werd gekroond.

Ondanks, of misschien net dankzij, zijn legendarische no-nonsense opmerkingen heeft de prins de harten van de Britten weten te veroveren.

 • ‘Iedereen zei dat ze meer vrije tijd wilden. Nu klagen ze dat ze werkloos zijn.’ (tijdens de economische recessie van 1981)
 • ‘U bent toch wel degelijk een vrouw, niet?’ (na het in ontvangst nemen van een klein geschenkje van een lokale vrouw in Kenia in 1984)
 • Wij hadden geen adviseurs die, elke keer iemand een schot loste, vroeg “Alles ok. Ben je zeker dat je geen immens probleem hebt?” Je ging gewoon door met de dingen.’ (over de Tweede Wereldoorlog verwijzend naar hoe soldaten in 1995 in therapie gingen voor stressaandoeningen)
 • ‘Hoe houdt u de mensen lang genoeg van de drank af om hen de test te laten doen?’ (tegen een rijinstructeur in het Schotse Oban in 1995)
 • ‘Als een cricketspeler, bijvoorbeeld, ineens beslist een school binnen te gaan en heel veel mensen dood te knuppelen met een cricketknuppel, wat hij vrij makkelijk zou kunnen doen, ga je dan cricketknuppels verbieden?’(verwijzend naar de oproep in 1996 om vuurwapens te verbieden na de schietpartij in Dunblane in het zuidoosten van Schotland. 16 leerlingen en 1 lerares kwamen om)
 • ‘Welkom, meneer de rijkskanselier.’ (zo begroette de prins de Duitse bondskanselier Helmut Kohl in 1997 op een handelsbeurs in Duitsland – de laatste Duitse leider die die titel gebruikte was Adolf Hitler.)
Philip en Elizabeth in Australië in 2002.
Philip en Elizabeth in Australië in 2002.© getty
 • ‘Doof? Als je in de buurt van zoiets bent, is het geen wonder dat je doof bent.’ (tegen jonge doven in 1999 in Cardiff verwijzend naar een brass band)
 • Je bent te dik om een astronaut te zijn.’ (in 2001 tegen een 13-jarige die Philip vertelde dat hij naar de ruimte wilde)
 • ‘Ik wou dat hij de microfoon had afgezet.’ (op de Royal Variety Performance tijdens een concert van Elton John in 2001)
 • ‘Hoeveel mensen hebt u deze ochtend al omvergereden met dat ding?’ (bij een ontmoeting in 2012 met een mindervalide die met een scootmobiel rijdt)
 • ‘De Filipijnen zijn wellicht half leeg aangezien jullie hier allemaal de NHS runnen.’ (in 2013 bij een ontmoeting met een Filipijnse verpleegster)
 • (Kinderen) gaan naar school omdat hun ouders hen niet in huis willen’. (in 2013 tegen Malala Yousafzai, die een aanslag overleefde door de taliban terwijl ze campagne voerde voor het recht voor meisjes om zonder vrees naar school te gaan)
Prins Philip met Malala Yousafzai in 2013.
Prins Philip met Malala Yousafzai in 2013.© getty
 • ‘U lijkt wel een zelfmoordterrorist’. (in 2002 tegen een jonge politieagente met een kogelvrij vest)
 • ‘Ik zou heel graag eens naar Rusland gaan, ook al hebben de rotzakken de helft van mijn familie uitgemoord’. (in 1967 wanneer gevraagd of hij de Sovjet-Unie wil bezoeken)
 • ‘Het ziet eruit als iets wat mijn dochter zou meebrengen van de tekenles op school.’ (in 1965 over Ethiopische kunst)
 • ‘We gaan volgend jaar in het rood… ik zal waarschijnlijk het polo moeten opgeven.’ (over de koninklijke financiën in 1969)
 • ‘Waar gorgelt u mee, kiezels?’. (in 1984 tegen zanger Tom Jones, na een concert)
 • ‘U lijkt klaar om te gaan slapen’. (over de traditionele klederdracht van de Nigeriaanse president in 2003)
Met de Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo in 2003.
Met de Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo in 2003.© getty

Prins Philip hield zijn memorabele oneliners en grove humor tot op het einde vol. In 2017 ging de prins met publiek pensioen. Tijdens een van zijn laatste officiële bezoeken, aan een liefdadigheidsinstelling voor oudere mannen, had hij één van de aanwezigen nog gezegd dat hij er ‘uitgehongerd’ uitzag.

De meest opmerkelijke uitspraak werd echter in 1988 gedaan: ‘Als ik gereïncarneerd wordt, wil ik terugkomen als een dodelijk virus om te kunnen bijdragen aan een oplossing voor de overbevolking’, zou hij volgens The Telegraph gezegd hebben aan het persagentschap DPA.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content