PFOS en PFOA aangetroffen in bijna alle stalen van bodem maar niet in water of groenten

© Belga

De schadelijke stoffen PFOS en PFOA zijn aangetroffen in bijna alle stalen van de bodem (kippenren en moestuin), compost, eieren, huisstof en serum, maar niet in water of in groenten. Dat blijkt uit een beperkte studie bij 19 mensen die niet in de huidig gekende no regret-zones wonen en veraf van PFAS-verdachte locaties of hot spots, meldt het Vlaamse Departement Omgeving donderdag.

Om meer inzicht te verkrijgen in hoe per- en polyfluoralkylverbindingen (PFAS) vanuit het milieu in het menselijk lichaam terecht kunnen komen, werden PFAS in de mens en in meerdere milieucompartimenten, zoals bodem, compost, eieren, water, zelfgeteelde groenten en huisstof, gemeten.  Het Departement Omgeving benadrukt dat het gaat om een “eerste beperkte” studie met 19 deelnemers die niet in de huidig gekende no regret-zones wonen en veraf van PFAS-verdachte locaties of hot spots aangezien het de bedoeling was de blootstelling van de algemene Vlaamse bevolking te onderzoeken.

“Dit beperkt onderzoek heeft toegelaten om een meetmethode te ontwikkelen en uit te testen en kan verder toegepast worden in de volgende Vlaamse humane biomonitoringcampagne”, luidt het. Uit het onderzoek blijkt dat PFOS en PFOA werden aangetroffen in bijna alle stalen van de bodem (kippenren en moestuin), compost, eieren, huisstof en serum, maar niet in water (regen-, grond- of leidingwater) of groenten. In de eieren werden de hoogste concentraties waargenomen voor PFTeA en PFDoA.

Naast commerciële voeding dragen ook een aantal milieucompartimenten bij tot de menselijke blootstelling. Statistische technieken wijzen op een mogelijke bijdrage van huisstof, eieren en bodem tot de humane blootstelling.

In huisstof worden voor sommige PFAS hogere gehalten waargenomen als er bepaalde bouwmaterialen aanwezig zijn in de bemonsterde ruimtes. Het gaat dan onder meer om ramen van kunststof, bezette welfsels, een houten plafond en een laminaatvloer.

Partner Content