Peumans : ‘Koning Filip krijgt voordeel van de twijfel’

© Belga

Voorzitter van het Vlaams Parlement Jan Peumans (N-VA) is de aandacht voor het nieuwe koninklijke paar stilaan beu. ‘Tijd om over te gaan tot de orde van de dag.’

Jan Peumans (N-VA) vindt het ‘een beetje welletjes’ met al de aandacht voor de troonswisseling. Dat zei hij in Terzake.

“Als ik mijn krant bekijk, zou ik graag hebben dat we opnieuw overgaan tot de orde van de dag. En die orde van de dag is dat dit land een aantal problemen heeft die dringend een oplossing behoeven”, aldus Peumans.

De N-VA-politicus verwees daarbij onder meer naar de staatsschuld en “het groeiende overheidsbeslag”. Op de vraag of hij de nieuwe koning wil uitnodigen in het Vlaams Parlement, antwoordde Peumans: “Dat is op zich geen enkel probleem. Prinses Astrid en prinses Mathilde zijn bij ons op bezoek geweest. Ik zie niet in waarom we dat niet zouden doen. Maar ik beslis daar niet zelf over. Dat is iets waarover het Bureau van het parlement beslist.”

Onlangs suggereerde Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) dat de nieuwe koning regelmatig contact moest hebben met de regeringsleiders van de deelstaten. Peumans loopt niet meteen warm voor dat voorstel.

‘Koning moet boven partijen staan’

“Welke rol heeft de koning te spelen op Vlaams niveau? Ministers worden door het Vlaams Parlement benoemd en ontslagen. Decreten worden getekend door de parlementsvoorzitter en de griffier. Ik heb er vraagtekens bij of de koning elke week de minister-president moet zien.”

Peumans toonde zich ook weinig gelukkig met de abdicatiespeech van koning Albert II. Dat Albert II openlijk de loftrompet bovenhaalde voor de partijen die de zesde staatshervorming hebben uitgewerkt, ligt voor Peumans moeilijk. “De koning moet boven de partijen staan. Hij heeft een neutrale rol te vervullen.”

Hij voegde er wel aan toe dat koning Filip “het voordeel van de twijfel” krijgt. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content