Petitie vraagt aandacht voor ziekte van Lyme in regeerakkoord

© belga

John Crombez (SP.A) en Nele Lijnen (Open VLD) vragen de nodige aandacht voor de ziekte van Lyme en andere onverklaarbare aandoeningen in het regeerakkoord. Ze overhandigden een petitie met 20.000 handtekeningen aan de coformateurs Kris Peeters en Charles Michel.

John Crombez (SP.A) en Nele Lijnen (Open VLD) hebben meer dan 20.000 handtekeningen verzameld voor hun petitie die de aandacht moet vestigen op de ziekte van Lyme. Die petitie werd nu overgedragen aan coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR). Bedoeling is de problematiek rond de ziekte en andere onverklaarbare aandoeningen in het regeerakkoord op te nemen.

Voor Crombez zat er ook een persoonlijke kant aan het verhaal. Zijn eigen broer is namelijk een van de duizenden Lyme-patiënten in België. Hij is intussen aan de beterhand. Lijnen diende al resoluties over de problematiek in.

De ziekte van Lyme wordt overgedragen door een tekenbeet. Wanneer een besmetting snel wordt vastgesteld, kan een antibioticakuur soelaas brengen. Maar wanneer dat niet het geval is en de bacterie lange tijd onopgemerkt in het lichaam aanwezig is, kan chronische Lyme optreden.

Belgische testen zijn niet accuraat

Het probleem is dat de testen daarvoor in ons land niet accuraat zijn, legt Lijnen uit. Ze geven namelijk vaak een vals negatief resultaat. In tegenstelling tot een Duitse test, die wel betrouwbare resultaten zou geven.

Elly Vandervorst, een patiënte die de petitie mee kwam overhandigen, pleitte ervoor de Duitse test ook in ons land te erkennen. Zelf werd Vandervorst in april 2011 ziek. Een diagnose volgde pas in januari 2013. Ze getuigde over hoe ze getroffen werd door zware vermoeidheid en felle spier- en gewrichtspijnen, waardoor ze een tijdlang niet meer kon werken. ‘De invoer van betrouwbare tests zou heel veel mensen leed kunnen besparen’, stelde ze.

Volgens Lijnen kost zo’n test 180 euro. Crombez zei achteraf ‘zeer erkentelijk’ te zijn dat de coformateurs even naar hun vragen wilden luisteren. ‘Ze willen het ter harte nemen. Ze weten dat het om een groot probleem gaat en dat een positief antwoord mogelijk is’, aldus Crombez. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content