Peter Vandenbempt: ‘Een scheidsrechter moet wegblijven van makelaars’

'Moeide Dejan Veljkovic (r.) zich alleen met wedstrijden tussen degradatieploegen of ook met matchen aan de top?' © BelgaImage
Jan Lippens
Jan Lippens Freelancejournalist

‘Er moet aan het licht komen wie de voorbije jaren wat heeft mispeuterd. Ook al gaat het over wedstrijden van vijftien jaar geleden’, zegt sportjournalist Peter Vandenbempt (Sporza Radio).

10 oktober 2018

Het parket doet tientallen huiszoekingen in het voetbal. Operatie Schone Handen onderzoekt fraude en matchfixing. Er worden makelaars, trainers en scheidsrechters opgepakt.

Peter Vandenbempt: Het verbaast me niet dat er een onderzoek loopt naar financieel gesjoemel en matchfixing in het voetbal. De zaak heeft wel een enorme omvang gekregen. Kijk maar naar de bedragen: voetbalmakelaar Dejan Veljkovic kon blijkbaar 450.000 euro per dag afhalen in een Genks bankkantoor. Daarvan viel ik achterover.

De zaak zal niet met een

sisser aflopen?

Vandenbempt: Dat zou een kolossale ontgoocheling en een gemiste kans zijn. En met alles wat nu boven water komt en met wie toekijkt – de media, het brede publiek en de politiek als grootste sponsor van het voetbal – kan ik me niet voorstellen dat er niets zou veranderen. Maar misschien ben ik naïef?

Dat trainers of spelers een deel in het zwart kregen betaald, interesseert me nog niet eens zo hard.

Het is wellicht niet politiek correct om te zeggen, maar dat trainers of spelers een deel in het zwart kregen betaald, interesseert me in feite niet. Wie zonder zonde is… En de makelaardij transparanter reguleren zou ook maar een deel van het probleem oplossen. Wat echt aan het licht moet komen, is wie de voorbije jaren wat heeft mispeuterd. Ik vind het prima dat iemand wil praten, maar wat Veljkovic als spijtoptant beweert, zal niet volstaan. Ik wil bijvoorbeeld weten of bepaalde trainers bepaalde spelers al dan niet opgesteld hebben naargelang van wat ze eraan konden verdienen. Ik wil weten welke matchen via Veljkovic vervalst zijn. Alleen wedstrijden tussen degradatieploegen of ook matchen aan de top? Ik weet wel dat dat moeilijk te bewijzen zal zijn.

Was u verrast dat ook scheidsrechters in opspraak kwamen?

Vandenbempt: Ik hield zoiets niet voor mogelijk. Het gaat bovendien over onze twee allerbeste scheidsrechters (Sébastien Delferière en Bart Vertenten, nvdr). Of ze hebben meegewerkt aan matchfixing moet nog blijken, en ik hoop echt dat dat niet het geval is. Maar voor mij is hun nauwe band met voetbalmakelaars het kwalijkst. Dat vind ik onvergeeflijk. Een scheidsrechter moet daar heel ver van wegblijven. Wie dat niet doet, is per definitie ongeschikt om wedstrijden op het hoogste niveau te leiden. Als je dat soort contacten hebt en je ook nog diensten laat bewijzen, zoals een procentje korting bij de aankoop van een auto, dan zet je je integriteit op het spel als je wedstrijden fluit waarin spelers van die makelaars rondlopen. Dan heb je geen moreel besef.

Kijkt u nu zelf anders naar wedstrijden?

Vandenbempt: Ik ontken niet dat ik met een onbehaaglijk gevoel zit, maar dat neemt niet weg dat ik nog elke match versla zoals vroeger. Als ik bij elke ietwat rare spelfase zou denken dat er iets achter zit, dan kan ik mijn werk niet meer doen. Maar je voelt datzelfde onbehagen in de contacten met mensen in het voetbalmilieu. Iedereen is op zijn hoede, sommigen zijn kwaad over dingen die gezegd zijn. Wat of wie zal er nog in opspraak komen? Die onaangename sfeer zal wellicht wat wegebben, maar het is heel belangrijk dat het hele onderzoek in de belangstelling wordt gehouden en niet naar de achtergrond verdwijnt.

Partner Content