Peter Reekmans (LDD): ‘Versnick kreeg een mooi cadeau van zijn partij’

© BelgaImage
Jan Lippens
Jan Lippens Freelancejournalist

‘Dat soort figuren vind je in alle partijen’, beweert LDD-kopstuk Peter Reekmans na de mandatenrel rond Open VLD’er Geert Versnick.

10 JULI 2017

Na dure hotelovernachtingen in Bangkok moet Open VLD’er Geert Versnick, onder druk van partijvoorzitster Gwendolyn Rutten, zijn functie als gedeputeerde van de provincie Oost-Vlaanderen opgeven.

U schreef een boek over de ‘mandatenkoningen’. Hoe bent u daar toe gekomen?

Peter Reekmans: Het ontslag van Geert Versnick was een staaltje van hypocriete communicatie van Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. Versnick moest zogezegd ontslag nemen als gedeputeerde want zijn integriteit was aangetast, zei ze. Maar de partijwoordvoerder zei dat Versnick wel als bestuurder van intercommunales mag aanblijven, omdat hij een goed bestuurder is. Dat rijmt toch niet?

Het gaat ook veel verder dan Versnick en de Open VLD. Bij de N-VA hebben ze met Antwerps schepen Koen Kennis ook zo’n figuur die twintig of meer mandaten cumuleert. Er is een verregaande normvervaging, en het grote probleem daarbij is dat het binnen ons politieke systeem allemaal toegelaten is. Daardoor is dat soort figuren opgedoken. Versnick kon op 5000 euro na niet meteen zeggen hoeveel hij per maand verdiende met al zijn mandaten. Je hoort hetzelfde verhaal bij Kennis, die niet wist of er al dan niet een mandaatvergoeding van 30.000 euro op zijn rekening was gestort. Dat krijg je niet uitgelegd aan de bevolking. Wereldvreemde figuren zijn het, en daarom heb ik mijn boek geschreven over al die mandatenkoningen en de intercommunales: De Vlaamse ziekte.

Rutten heeft gewoon een deal gesloten met een van de machtigste apparatsjiks van haar partij.

Waarom is dat een Vlaamse ziekte?

Reekmans: Het is een ziekte omdat partijen na de verkiezingen al die mandaten en postjes uitdelen. En daar gaan slimmeriken als Versnick mee aan de haal. Maar nog eens, dat soort figuren vind je in zowat alle partijen. De enige manier om daar een einde aan te maken, is als de politiek collectief beslist om te stoppen met dat systeem. Ik ben niet tegen een bescheiden zitpenning van 150 euro voor een gemeenteraadslid dat in een intercommunale zit, maar wél tegen bestuurdersvergoedingen van meer dan 80.000 euro per jaar voor tien vergaderingen, wat Versnick bij Elia krijgt.

Wat had voorzitter Rutten moeten doen met Versnick?

Reekmans: Ze orakelde dat als Versnick zelf niet was opgestapt, zij hem zelf wel aan de kant zou hebben geschoven. Maar hij is helemaal niet aan de kant geschoven. Ze heeft gewoon een deal gesloten met een van de machtigste apparatsjiks van haar partij omdat hij heel veel weet van zowat alles en iedereen in de Oost-Vlaamse Open VLD. Hij heeft heel wat partijgenoten pleziertjes gedaan als gedeputeerde en als oud-secretaris-generaal van de partij. Zeg dan toch gewoon dat je als partij vindt dat dit allemaal kan. Haar beste uitspraak vond ik dat we vandaag in een tijd leven waarin we omzichtig met belastinggeld moeten omspringen. Vroeger niet, dan? Ik doe al 24 jaar aan politiek en ik ga al 24 jaar omzichtig om met belastinggeld. Niet alleen partijvoorzitter Rutten is hypocriet, dat is Versnick zelf ook. De man heeft vier volle ambtstermijnen als parlementslid gehad en krijgt dus zijn volledige parlementspensioen.

Daarmee verdient hij, naast al zijn mandaten, evenveel als toen hij gedeputeerde was. Eigenlijk heeft Rutten hem een mooi cadeau gedaan, want hij behoudt zijn mandaten én hij is van de mediaheisa af.

Partner Content