Per dag doen vier minderjarigen aangifte van verkrachting

© istockphoto.com

Elke dag doen in ons land vier minderjarige slachtoffers aangifte van verkrachting. Een derde van hen is jonger dan tien jaar. Van alle meisjes onder de achttien krijgt een op de tien te maken met een verkrachting of een poging daartoe, in de meeste gevallen (85 pct) door een bekende.

Dat schrijft De Morgen.

De krant citeert cijfers die in een factsheet staan van de Vrouwenraad en de vereniging van ervaringsdeskundigen ‘Wij Spreken voor Onszelf’. Die organisaties hebben voor het eerst alle cijfers over seksueel geweld in ons land opgelijst. Vooral de cijfers over minderjarige slachtoffers vallen daarin op. Die bleven tot nog toe onder de radar. De initiatiefnemers willen de stilte doorbreken, want ondanks de hoge cijfers is het werkelijke aantal verkrachtingen en aanrandingen volgens hen nog hoger.

‘Griezelig’

De politie krijgt volgens de factsheet dagelijks acht aanklachten wegens verkrachting binnen. Bij de helft daarvan gaat het om een minderjarig slachtoffer.

Van alle meisjes onder de achttien krijgt een op de tien te maken met een verkrachting, of een poging daartoe. Dat de dader bij minderjarige slachtoffers in 85 procent van de gevallen een bekende is, maakt het helemaal tricky.

“Griezelige cijfers”, stelt Magda De Meyer, voorzitter van de Vrouwenraad. “Bovendien zijn ze het topje van de ijsberg.” Slechts een derde van de belaagde minderjarigen praat over wat hem of haar overkomen is, aldus De Meyer.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content