Peiling: Vlamingen (en Belgen) streng voor stakers én regering

© belga

De Vlamingen hebben in meerderheid kritiek op zowel de vakbonden als de regering­-Michel. De Vlaming verwijt de regering dat ze te weinig luistert, te weinig overleg pleegde en dat de hervormingen veel te ver gaan.

Dat blijkt uit een enquête die Het Nieuwsblad liet afnemen.

Meer dan zestig procent van de Belgische bevolking is die mening toegedaan: de regering luistert te weinig en de hervormingen gaan te ver. Deze mening is iets populairder aan Franstalige kant, maar vormt ook de meerderheid aan Vlaamse kant.

In Vlaanderen vindt meer dan 60 procent dat de inspanningen die de regering doorvoert, niet fair verdeeld zijn. Bij de Franstaligen is dat 68 procent.

Stakingsrecht beperken

Ook de vakbonden krijgen er flink van langs. Zeven op de tien Vlamingen vinden dat de huidige stakingen en betogingen “niets opbrengen”.

Aan de andere kant van de taalgrens – waar cipiers nu al vier weken staken – wordt die mening gedeeld door bijna 55 procent.

Een meerderheid van de bevolking vindt dat het stakingsrecht in de openbare sector – bijvoorbeeld bij het spoor – moet worden beperkt. En zowel voor de betoging van aanstaande dinsdag als die van eind juni is er weinig begrip of steun te verwachten, zeker niet in Vlaanderen. Toch vindt een meerderheid van de Vlamingen dat vakbonden nodig en nuttig zijn, zo blijkt nog uit de enquête.

De regering Michel krijgt het vertrouwen van een nipte meerderheid van Vlamingen, terwijl die steun in Wallonië is gezakt tot een kwart van de bevolking.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content