Peiling: Vlaams Belang blijft grootste partij, SP.A klimt

© Belga Image

De SP.A van Conner Rousseau klimt met een groei van bijna 3 procentpunt naar de derde plaats, voor CD&V.

De coronacrisis heeft de kiesintenties niet ingrijpend veranderd. Dat blijkt uit de Grote Peiling van VTM, Het Laatste Nieuws, Le Soir en RTL. Vlaams Belang blijft veruit de grootste partij, maar stabiliseert.

In de peilingen is Vlaams Belang al sinds september van vorig jaar de grootste partij van Vlaanderen. De partij van Tom Van Grieken behoudt die positie: 27,3% van de ondervraagden zou er voor stemmen, een heel lichte daling in vergelijking met drie maanden geleden.

N-VA is tweede, de partij haalt nog net 20%.

Voor CD&V (11,8%), Open VLD (10%) en Groen (9,4%) verandert er niet veel. SP.A klimt wat uit het dal en zou goed zijn voor 12,5%, al blijft de stijging met 3 procentpunt nog altijd binnen de foutenmarge.

De PVDA zou in Vlaanderen dan weer 2 procentpunt verliezen en nog uitkomen op zowat 7,2%.

Ook in Franstalig België wijzigt er niet heel veel. De PS boekt wat verlies, maar blijft de grootste in Wallonië.

In Brussel doet Ecolo (19,1%) weer haasje over met de PS (18,2%). Beide partijen verliezen wat, maar het verlies bij de PS is groter dan bij de groene partij.

De Grote Peiling werd tussen woensdag 10 en maandag 15 juni 2020 online afgenomen door Ipsos, bij 2.517 Belgen van 18 jaar en ouder. 951 Vlamingen, 986 Walen en 580 Brusselaars werden bevraagd. De maximale foutenmarge bedraagt 3,2 procent in Vlaanderen, 3,1 procent in Wallonië en 4,1 procent in Brussel.

Partner Content