Peiling RTBF en La Libre zet PVDA en PS op gelijke hoogte

Peter Mertens en Raoul Hedebouw. 13 zetels zouden PVDA-PTB jaarlijkse 6,2 miljoen euro opleveren. © BelgaImage

Volgens een nieuwe peiling van RTBF en La Libre Belgique halen de PS en PVDA elk ongeveer 20% van de stemmen. De MR zou de grootste worden, met 22,7% van de stemmen.

De peiling is tussen 16 en 20 maart afgenomen bij 2.898 Belgische kiezers. De foutenmarge bedraagt 3% in Vlaanderen en 3,2% in Wallonië en in Brussel.

De MR zou de grootste partij zijn in Wallonië, met 22,7% van de stemintenties, voor de PVDA, met 20.5%. De PS is pas derde, met 20,3% of 5 procentpunt minder dan in een peiling in december. Wellicht speelt het Publifin-schandaal de Frantalige socialisten parten. De daling van de socialisten is het meest opvallende cijfer in deze peiling.

In Brussel blijven PS en MR de grootste partijen, met resectievelijk 20,1% en 18,7% van de stemmen. Maar ook hier rukt de PVDA – of PTB – verder op. Met 14,1% wordt ze de derde grootste partij, voor Ecolo (13,1%) en DéFi (10,4%).

In Vlaanderen verandert er niet veel in de peilingen. N-VA blijft veruit de grootse partij. De Vlaams-nationalisten zouden uitkomen op 28,3% (2 procentpunt meer tegenover december) en dubbel zo groot zijn als de tweede partij, CD&V (2,2 procentpunt minder ten opzichte van december).

PVDA komt in Vlaanderen net boven de kiesdrempel.

Partner Content