Peiling: populariteit Bart De Wever daalt in Vlaanderen

Bart De Wever (N-VA) © BELGA

De populariteit van N-VA-voorzitter Bart De Wever in Vlaanderen daalt. Dat blijkt uit een Ipsos-peiling die de krant Le Soir publiceert. De Vlaamse kiezer verkiest De Wever dan weer wel als federaal premier boven Kris Peeters.

Op de vraag wie de Vlaming het liefst wil als minister-president, antwoordde 17 procent Bart De Wever. Dat is een daling met 5 procent tegenover de vorige peiling in april. Kris Peeters (CD&V) blijft het best scoren. Hij is voor 38 procent van de ondervraagden de favoriete minister-president. Dat is 4 procent beter dan in april. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten vervolledigt het podium met 13 procent (+3 pct tegenover april). Achter dat koptrio volgen SP.A-voorzitter Bruno Tobback (12 procent) en Antwerps N-VA-schepen Liesbeth Homans, die 3 procent wint en uitkomt op 9 procent.

De Wever premier

Bart De Wever geniet van de Vlaamse kiezer wel de voorkeur als federaal premier boven Maggie De Block en Kris Peeters. De Wever haalt in Vlaanderen 31 procent, De Block 25 procent en Peeters 24 procent. Elio Di Rupo kan 18 procent van de Vlamingen bekoren. Slechts 4 procent van de Waalse kiezers wil De Wever als premier. Zij verkiezen Elio Di Rupo, gevolgd Maggie De Block.

In Brussel valt de gedaalde populariteit van Joëlle Milquet op, van 19 procent naar 13 procent. MR-kopstuk Didier Reynders staat nu bovenaan het lijstje met 18 procent. Laurette Onkelinx (PS), Rudi Vervoort (PS) en Didier Gosuin (FDF) scoren alle drie 12 procent. Nadien volgen nog Vincent De Wolf (MR) en Olivier Deleuze (Ecolo) met respectievelijk 9 en 8 procent.

De Ipsos-peiling is uitgevoerd tussen 12 en 18 mei. De foutenmarge bedraagt 3,1 procent in Wallonië en Vlaanderen en 3,9 procent in Brussel. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content