Peiling: Groen zit N-VA op de hielen in Antwerpen

Bart De Wever en Wouter Van Besien © Belga

Groen zal bij de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen zijn score verdriedubbelen. Dat voorspelt een peiling van de Gazet Van Antwerpen.

Volgens de peiling zou N-VA 11,6 procentpunten inboeten ten opzichte van 2012. Groen wint 16,3 procentpunten. De partijen komen daarmee aan scores van respectievelijk 26,1 procent en 24,2 procent.

De andere partijen volgen op een respectabele afstand. SP.A zou de derde grootste partij worden met 13,6 procent. De socialisten haalden bij de vorige verkiezing in kartel met CD&V nog 28,6 procent.

Op de vierde plaats volgt CD&V met 10,2 procent. Vlaams Belang zou 8,7 procent halen. PVDA+ scoort 8,2 procent en Open VLD 6,4 procent.

Als SP.A en Groen besluiten om in kartel op te komen zouden ze 30,6 procent van de stemmen halen.

Op de vraag ‘Wie zou u verkiezen als volgende burgemeester’ kiest 40 procent voor huidig burgemeester Bart De Wever. Uitdager Kris Peeters komt aan 15 procent.

Antwerps N-VA-voorzitter Fons Duchateau stelt dat de peiling ‘zoals elke peiling met een korrel zout te nemen valt’. ‘Wij doen veel wijkbezoeken en de contacten met de burger vertellen ons iets anders’, geeft hij aan.

Duchateau stelt dat als de peiling bewaarheid zou worden, Antwerpen op weg lijkt naar een coalitie tussen SP.A, Groen, CD&V en PVDA. ‘Maar ik geloof echt niet dat dat is wat de Antwerpenaar wil’, zegt hij. ‘We merken dat de mensen vinden dat de stad aangenamer, veiliger en dynamischer is geworden. We gaan dus nog niet in campagnemodus en gaan gewoon zo lang mogelijk goed blijven besturen.’

Antwerps SP.A-voorzitter Tom Meeuws reageert dan weer tevreden op de peiling, die een eventuele samenwerking tussen zijn partij en Groen ruim 30 procent toedicht bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. ‘Dit geeft me eenzelfde gevoel als toen ik besliste om in de politiek te stappen: het beleid van het huidige stadsbestuur werkt niet en er is nood aan een breed progressief project’, stelt hij. ‘Bovendien gaat dit gewoon over een kartel van sp.a en Groen, maar dat komt er helemaal niet. We willen er ook mensen bij van buiten de politiek, die gesprekken lopen nog en er is heel wat interesse.’

Meeuws stelt dat het wel nog niet helemaal zeker is dat het progressieve project er effectief komt, maar hij hoopt tegen eind oktober zekerheid te hebben.

De peiling werd telefonisch afgenomen door Ipsos bij 800 Antwerpenaren. De foutenmarge ligt tussen 3 en 4 procent.

Partner Content