‘Peiling: extreemlinkse PTB wordt grootste partij in Wallonië, PS halveert’

Raoul Hedebouw van PTB. © BelgaImage

De extreemlinkse PTB komt voor het eerst als grootste partij uit een peiling in Wallonië. De PS haalt nog slechts 16 procent, de helft van de vorige verkiezingen.

Het gaat volgens de krant L’Echo, die de hand op de peiling kon leggen, om een vertrouwelijke bevraging die in opdracht van de MR tussen 23 en 27 juni werd uitgevoerd door het marktonderzoeksbureau Dedicated Research, dat normaal in opdracht van La Libre en de RTBF werkt.

Uit de eerste peiling sinds het Publifin-schandaal in Wallonië en het Samusocial-schandaal in Brussel, blijkt dat de PS zware klappen krijgt. Mochten er morgen verkiezingen zijn, dan zouden de Franstalige socialisten nog maar 16 procent halen, exact de helft van hun score bij de vorige federale verkiezingen in 2014 en een historisch dieptepunt.

De PTB lijkt het meest te profiteren van de schandalen bij de PS. De extreemlinkse partij haalt 24,9 procent en wordt de grootste partij in Wallonië. Bij de vorige verkiezingen haalde de PTB maar een goeie 5 procent.

Lees ook de analyse van politicoloog Carl Devos: ‘Als de PTB zo groot wordt dat, als je er niet mee wil besuren, de PS in Franstalig België incontournablewordt, dan zit de partij ook weer aan de federale onderhandelingstafel en dat is geen goed nieuws voor N-VA.’

De MR is in Wallonië de tweede partij met 23,2 procent, gevolgd door de PS (16 procent) en Ecolo (11,4 procent). CDH lijkt voorlopig niet te profiteren van het opblazen van de Waalse en de Brusselse regering. De partij haalt nog geen 10 procent in Wallonië.

Vlaanderen

Ook aan Vlaamse zijde zitten de socialisten in de hoek waar de klappen vallen, zo blijkt nog uit de peiling. Zo zou SP.A slechts 9 procent halen. Bij de vorige verkiezingen in 2014 was dat nog 14 procent. De N-VA blijft met voorsprong de grootste partij met 27 procent (van 32,4), gevolgd door CD&V met 16,9 procent (van 18,6). Open VLD is de derde partij met 12,7 procent (van 15,5). Groen en Vlaams Belang winnen terrein en halen respectievelijk 12,5 en 11,7 procent. PVDA stijgt van 2,8 naar 7,3 procent.

Op Twitter concludeert PVDA-voorzitter Peter Mertens dat zijn partij, volgens de peiling, nationaal aan 26 zetels in het parlement zou komen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content