Peiling: CD&V, Open VLD en Groen gaan achteruit, Vooruit en PVDA winnen

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau en PS-voorzitter Paul Magnette

Met 24,5 procent is Vlaams Belang opnieuw de grootste partij van Vlaanderen. N-VA volgt met 21,6 procent. Dat blijkt uit de Grote Peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL en Le Soir. In Wallonië klimt de PS opnieuw uit het dal: de Franstalige socialisten halen 24,9 procent.

Echt grote veranderingen vallen er in het Vlaamse politieke partijlandschap niet te bespeuren. Mochten er vandaag verkiezingen zijn, dan stemt 24,5 procent van de Vlamingen op Vlaams Belang. Met die uitslag is de extreemrechtse partij van Tom Van Grieken opnieuw de grootste van Vlaanderen. Vlaams Belang scoort opnieuw beter dan bij de laatste verkiezingen uit 2019 (18,7 procent) en stijgt ook in vergelijking met de vorige peiling (23,6 procent), al valt die laatste verschuiving wel binnen de foutenmarge.

N-VA blijft de tweede partij met 21,6 procent van de stemmen. Dat resultaat is een lichte, niet-significante verbetering ten opzichte van de vorige peiling (21,2 procent), maar blijft een pak lager dan bij de verkiezingen van twee jaar geleden (25,5 procent).

Vooruit wordt de op twee na grootste partij. Ze scoort met 13,9 procent haar beste resultaat sinds de verkiezingen (10,8 procent), al is het verschil met december vorig jaar miniem. Toen haalden de Vlaamse socialisten 13,7 procent.

De overige Vivaldi-partijen doen geen goede zaak, al bevinden ook hier alle dalingen zich binnen de foutenmarge. CD&V haalde in de vorige peiling 12,6 procent en zakt nu naar 10,7 procent. Dat is slechts een fractie hoger dan de 10 procent waar de Christendemocraten een halfjaar geleden genoegen mee moesten nemen, en significant minder dan de 14,2 procent bij de verkiezingen van 2019. Voor Open VLD is deze peiling de slechtste sinds de start van de regering-De Croo in oktober vorig jaar. De liberalen komen met 10,3 procent niet in de buurt van de 13,5 procent van twee jaar geleden, en doen ook slechter dan de 11,4 procent van de vorige peiling. Ook federale coalitiepartner Groen daalt verder: vergeleken met het verkiezingsresultaat (9,8 procent) en de vorige peiling (9,6 procent) scoort ze met 8,4 procent opnieuw minder goed.

Onderaan gaat de radicaal-linkse partij PVDA er gestaag op vooruit: de 7,7 procent van de vorige peiling, is nu 8,9 procent geworden.

Wallonië: PS in comeback

In Wallonië klimt de PS uit het dal. Na de 21,4 procent die de partij haalde bij de vorige peiling – een magere score in vergelijking met de 26,1 procent uit 2019 – komt ze met 24,9 procent opnieuw in de buurt van haar verkiezingsresultaat. Het is de enige Waalse evolutie die buiten de foutenmarge valt en het maakt van de Franstalige socialisten de sterkste stijgers. Net achter de Parti Socialiste gaat ook MR erop vooruit. De Franstalige liberalen zijn met 22,3 procent de op een na grootste partij in Wallonië, en zetten een beter resultaat neer dan de 20,5 procent van de verkiezingen. Ze laten daarmee de linkse concurrentie van de PTB (18,2 procent) en Ecolo (15,5 procent) achter zich.

Met 8 procent zet cdH haar dalende trend voort, en Défi haalt intussen zelfs de kiesdrempel niet meer (4,2 procent).

Partner Content