Peiling bij 1.000 Vlamingen: 91 procent wil dotaties Laurent en Astrid afschaffen (video)

Prins Laurent © Belga

Bij een peiling onder 1.000 Vlamingen is gebleken dat 91 procent van de ondervraagden wil dat de doaties voor prins Laurent en prinses Astrid afgeschaft worden.

De peiling werd uitgevoerd door het VTM NIEUWS-magazine Royalty.

Prins Laurent krijgt 307.000 euro per jaar, prinses Astrid ontvangt 320.000 per jaar en koning Albert 923.000 euro per jaar. Daarvoor moeten zij enkele openbare optredens doen. De bevraagden vinden dat die dotaties beperkt of afgeschaft moeten worden, als die taken niet naar behoren zijn ingevuld.

Over Laurent is daarover al veel inkt gevloeid. Zo gaf hij een bezoek aan muziekfestival Tommorowland aan als openbaar optreden, net als de verkiezing van de mooiste hond van Brussel en een filmpremière van Erik Van Looy. Toen hij ook een skireis en boodschappen bij Colruyt inbracht, werd hij door premier Charles Michel op de vingers getikt: hij moest 16.000 euro terugbetalen.

Koning Albert en koningin Paola kwamen onlangs naar buiten met hun misnoegdheid over hun dotatie. Voor 923.000 per jaar willen zij niet meer deelnemen aan openbare manifestaties. Zelfs de nationale feestdag – die zij al drie keer misten – zien zij dan niet meer als een moment om aanwezig te zijn. Het ontlokte N-VA-Kamerlid Veerle Wouters de kritiek dat Albert blijkbaar op een andere planeet leeft: ‘In België heeft iedereen moeten inleveren. Als dan iemand komt zeggen dat hij met 900.000 euro per jaar niet rond kan komen, dan vinden veel mensen dat wereldvreemd.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content