Pegidabetogers in Antwerpen krijgen GAS-boete (video)

© Twitter/@WouterBruyns

Op het Hendrik Conscienceplein in Antwerpen daagden ondanks een verbod ruim 200 personen op voor de anti-islambetoging van Pegida Vlaanderen. Ze werden meteen omsingeld door de politie, werden bij hun vertrek geïdentificeerd. 227 betogers zullen een GAS-boete ontvangen, 12 werden opgepakt.

Op het Hendrik Conscienceplein in Antwerpen daagden maandagavond ondanks een verbod van burgemeester Bart De Wever (N-VA) volgens een politieschatting zo’n 200 personen op voor de anti-islambetoging van Pegida Vlaanderen. Toen ze de zware politiemacht zagen, dropen enkele manifestanten weer af. De resterenden werden omsingeld door de politie. Na een uur was de manifestatie afgelopen en controleerde de politie de identiteit.

Welgeteld 227 actievoerders werden geïdentificeerd en zullen een GAS-boete krijgen, aldus de politie.

Twaalf heethoofden die de boel probeerden op te hitsen op het traject tussen Groenplaats en Conscienceplein werden opgepakt voor het verstoren van de openbare orde, enkele van hen ook voor het toebrengen van slagen en verwondingen, aangezien volgens de politie een agent lichtgewond raakte. Voorts verliep alles rustig.

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

‘Twee maten’

De politie was niet alleen massaal aanwezig in gevechtsuitrusting om de actievoerders in een hoek bij elkaar te kunnen drijven, boven de wijde omgeving hield ook een helikopter een oogje in het zeil.

De manifestanten bleven intussen slogans roepen als “Wij zijn het volk!”, zongen Vlaams-nationalistische liederen en onthulden anti-islamspandoeken.

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter verliet de gemeenteraadszitting om vanop afstand toe te kijken. Hij betreurde het manifestatieverbod en het ingrijpen van de politie. “Burgemeester De Wever werkt hier met twee maten en twee gewichten”, aldus Dewinter. “Onlangs mocht een pro-Palestijnse betoging hier immers wél gewoon doorgaan ondanks het verhoogde dreigingsniveau.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Genegeerd

De Wever had de manifestatie verboden na een negatief veiligheidsadvies van de politie. ‘Onder het huidige dreigingsniveau en in de huidige context is het risico voor de openbare veiligheid te groot’, luidde het. Volgens Pegida Vlaanderen is de gedetailleerde argumentatie van het stadsbestuur dat ‘er te veel gevaarlijke groepen zouden onderdeel uitmaken van de manifestatie en het een aantrekkingspool zou zijn voor moslimextremisten en links-radicalen’, waardoor het risico op confrontaties groot zou zijn.

De organisatie legde de weigering echter naast zich neer en riep gisteren nog via haar Facebookpagina op om ‘vreedzaam te demonstreren’ en ‘elke confrontatie met mogelijke tegenbetogers consequent uit de weg gaan’.

(Belga/KVDA/RR)

(Belga/KVDA/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content