Peeters vraagt Marianne Thyssen om hulp in strijd tegen sociale dumping

Kris Peeters (CD&V), minister van Werk © BELGA

Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) roept samen met zes Europese collega’s op tot een aanpassing van de Europese detacheringsrichtlijn, om zo sociale dumping tegen te gaan.

De zeven ministers formuleerden hun voorstellen in een brief aan Peeters’ partijgenote en eurocommissaris Marianne Thyssen, schrijft De Standaard.

Marianne Thyssen
Marianne Thyssen© Belga

België ijvert al langer voor strengere regels tegen sociale dumping en een aanpassing van de detacheringsrichtlijn. Samen met Nederland, Zweden, Luxemburg, Frankrijk, Denemarken en Oostenrijk wil het garanties dat werknemers uit Oost-Europa wel degelijk socialezekerheidsbijdragen en belastingen betalen in hun thuisland.

Concreet bepleiten de zeven ministers van Werk een maximale duur van detachering, willen ze gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde plaats en de mogelijkheid om hun loonvoorwaarden te kunnen toepassen op alle werknemers op hun grondgebied, gedetacheerd of niet. En ze willen meer samenwerking en elektronische communicatie tussen de inspectiediensten.

‘Dit systeem ontwricht alles’

‘Dat is een kwestie van duidelijke afspraken’, verduidelijkte Peeters in De Ochtend. Nu is het nog te vaak zo dat de gedetacheerde werknemers hier eigenlijk wonen, en omdat ze hier geen belastingen betalen veel goedkoper zijn.

‘Dit systeem ontwricht alles’, zei Peeters daarover. ‘Ook andere Europese landen kunnen zich bij ons aansluiten. Ik denk dat ook de landen waar dit probleem vandaan komt er belang bij hembben om dat dossier uit te klaren.’

Thyssen kondigde al een hervorming aan, maar in hun brief onderstrepen de zeven dat het “onontbeerlijk” is om druk te blijven zetten. “We steunen Marianne Thyssen ten volle, want het is een zware opdracht”, zo formuleerde Peeters het. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content