Peeters: ‘Filip moet inzien dat Vlaanderen grootste deelstaat is’

© Image Globe

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft een duidelijke boodschap voor de nieuwe koning. ‘Filip moet deelstaten met respect behandelen.’

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) drukte eerder zijn volle respect uit voor koning Albert, maar in een interview met De Standaard voegt hij daar in klare taal een boodschap voor de nieuwe koning aan toe. ‘De koning moet rekening houden met de realiteit: Vlaanderen is de grootste deelstaat.’

“Het zwaartepunt ligt helemaal bij de deelstaten, het zou niet wijs zijn van de koning als hij dit niet erkent of naar waarde schat”, zegt Kris Peeters. “Vlaanderen is de economische motor van België. Na de uitvoering van de zesde staatshervorming, ligt de nadruk helemaal bij de deelstaten.”

Peeters kent Filip persoonlijk. Ze gingen namelijk een aantal maanden geleden samen op handelsmissie naar Thailand.

Het boegbeeld van de Vlaamse regering voegt er in de krant aan toe dat hij voorlopig nog geen problemen ziet opduiken, maar dat veel zal afhangen van het “gedrag van de nieuwe koning.”

Vlaamse feestdag

Op 7 juli vertrekt Peeters met zijn Nederlandse collega Rutte op missie naar de Verenigde Staten. Maar hij is op tijd terug in het land voor de Vlaamse feestdag op 11 juli. Al vindt Peeters het jammer dat die steeds meer gekaapt wordt door één partij.

“Een dag die in heel Vlaanderen gevierd wordt, dat juich ik als Vlaams minister-president erg toe, maar het is een feestdag voor alle Vlamingen, niet van één partij”, aldus Peeters. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content