Peeters brengt locaties voor laadpunten in kaart voor lokale besturen

© belga

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters heeft de potentiële locaties voor laadinfrastructuur in Vlaanderen laten verzamelen. Die locaties worden via potentieelkaarten ter beschikking gesteld aan de lokale besturen. De maatregel moet helpen om de ambitie van 35.000 laadpunten tegen 2025 te realiseren.

De Open VLD-minister heeft ook voor alle lokale besturen de toekomstige behoefte aan laadinfrastructuur in kaart gebracht. Zo heeft Antwerpen in 2025 behoefte aan meer dan 3.000 laadpunten.Om het wagenpark te vergroenen, wil de Vlaamse regering het aantal laadpunten voor elektrische voertuigen de komende jaren fors opkrikken.

Momenteel telt Vlaanderen 12.559 (semi-)publieke laadpunten. Tussen eind 2021 en maart 2022 zijn er 640 laadpunten bij gekomen. Om de uitrol van laadinfrastructuur te versnellen, heeft minister Peeters de mogelijke locaties voor laadpunten in kaart gebracht.

‘Aan de hand van de potentieelkaarten kunnen lokale besturen namelijk snel en eenvoudig beslissen waar er laadinfrastructuur moet komen. Als een lokaal bestuur zelf laadinfrastructuur wil uitrollen, kunnen zij op die potentieelkaarten snel zien waar de ideale locaties zijn’, legt de Open VLD-minister uit. Er komt ook één digitaal loket waar burgers hun aanvraag voor laadinfrastructuur kunnen indienen.

‘Wanneer een burger laadinfrastructuur aanvraagt via het digitaal loket kan er onmiddellijk op de potentieelkaarten gekeken worden wat de meest opportune locatie is (op maximaal 250 meter van de woonst)’, aldus minister Peeters. Naast de potentieelkaarten heeft minister Peeters ook de behoefte naar laadinfrastructuur tegen 2025 in kaart gebracht. Zo wordt er per stad of gemeente berekend hoeveel laadpunten er nodig zullen zijn. Zo blijkt dat er tegen 2025 bijvoorbeeld 3.053 laadpunten nodig zijn in Antwerpen, 1.716 in Gent, 802 in Leuven, 418 in Hasselt en 809 in Brugge.

Partner Content