‘Paus Franciscus is doelwit van IS-aanslag’

Paus Franciscus © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

De veiligheidsmaatregelen rond paus Franciscus en in het Vaticaan zijn aangescherpt, nadat geheime diensten een telefoongesprek hebben onderschept waaruit blijkt dat IS een aanslag op de paus zou willen plegen.

Paus Franciscus is in Albanië gearriveerd voor zijn eerste apostolische reis in Europa. De paus zal de vreedzame samenleving tussen de moslimmeerderheid en de orthodoxe en katholieke minderheden tegenover het huidige geweld in Syrië en Irak centraal stellen in zijn boodschap, zo werd uit de omgeving van het hoofd van de katholieke Kerk vernomen.

De afreis van de paus verliep niet zonder slag of stoot. Zo zou het Vaticaan zijn beveiligingsmaatregelen streng hebben opgeschroefd nadat geheime diensten een telefoongesprek hebben onderschept waaruit zou blijken dat paus Franciscus het doelwit is van een terroristische aanslag. “De spanning is zeer groot en de terreurdreiging van IS, boezemt ook het Vaticaan angst in”, schrijft de grootste krant van Italië Corriere della Sera.

Christenen in Irak en Syrië

Habeeb al-Sadr, de Iraakse ambassadeur, stelde het zelfs concreter: “Paus Fransiscus is een doelwit van IS”, zei aan de krant Il Messaggero, schrijft The Telegraph. “Zijn uitgesproken steun voor de christenen in Irak en Syrië, is ongetwijfeld een doorn in het oog van IS-rebellen.”

Het Vaticaan zelf ontkent de bedreigingen en vreest geen aanslag tegen paus Franciscus tijdens zijn bezoek aan Albanië, aldus Pater Federico Lombardi, de directeur van de persdienst van het Vaticaan.

Hoogtepunt van zijn bezoek aan Albanië is de heilige mis op het Moeder Teresa-plein in het centrum van de hoofdstad. De van Albanië afkomstige kloosterzuster en missionaris Teresa (1910-1997) is met grote voorsprong de populairste figuur van Albanië.

Partner Content