Pascal Smet verbaasd over felle reactie onderwijsvakbonden

Minister van Onderwijs Pascal Smet wil dat de onderwijsvakbonden de onderhandelingen een kans geven.

Minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) is verbaasd over de felle reactie van de onderwijsvakbonden op het verdwijnen van de vervroegde uitstapregeling (tbs). Hij wijst er op dat de meeste leerkrachten nog altijd op 60 jaar met pensioen zullen kunnen. “De noodzaak om een tbs te hebben bestaat dan eigenlijk niet meer”, zegt hij.

De Vlaamse regering besliste om de tbs te laten uitdoven, behalve voor kleuterleid(st)ers. Die kunnen nu met 56 stoppen met werken, in de toekomst zal dat nog maar vanaf 58 kunnen. Voor de andere leerkrachten, die nu op 58 via tbs kunnen stoppen met werken, zal die regeling verdwijnen. Zij kunnen wel nog op zestig met pensioen.

Iedereen moet twee jaar langer werken

“Iedereen weet dat langer werken op tafel lag, ook voor leerkrachten, de vakbonden hebben dat onlangs zelf erkend”, zegt Smet. “Dat iedereen twee jaar langer moet werken is maatschappelijk aanvaard”, zegt de minister. “We hebben met de federale regering al een goede regeling voor leerkrachten kunnen onderhandelen zodat het overgrote deel van hen op 60 met pensioen zal kunnen gaan.

Ook het wachtgeld voor de tbs’ers zou verlaagd worden. “Nu is het zo dat iemand die deeltijds werkt minder verdient dan iemand die via tbs thuis zit. In tijden van lerarentekort en een maatschappelijke vraag naar langer werken is dat niet langer te verantwoorden”, aldus Smet.

Begeleidende maatregelen

De minister wijst er op dat er ook een pak begeleidende maatregelen zullen komen rond eindeloopbaanbegeleiding en een andere jobinvulling voor oudere leerkrachten. Hij roept de vakbonden op om de onderhandelingen nog een kans te geven.

“Het is een principebeslissing. Nauwelijks een uur nadat ze genomen was heb ik de vakbonden ingelicht. Ik wil snel onderhandelen. Het is belangrijk snel duidelijkheid te brengen aan de onderwijsmensen”. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content