Partijen steunen voorstel probleemjongeren Geerts niet

Kamerlid David Geerts (SP.A) krijgt voor zijn voorstel ook kritiek van Open VLD, Groen! en uit de eigen partij.

Kamerlid David Geerts (SP.A) krijgt niet alleen van de legervakbond ACMP kritiek op zijn voorstel om probleemjongeren naar het leger te stellen. Ook Open VLD en Groen! zien er geen heil in. Zelfs binnen zijn eigen partij is er kritiek.

De Algemene Centrale van het Militair Personeel (ACMP) schoot het voorstel van Geerts meteen af. Dat deed ook Groen! bij monde van Kamerlid Wouter De Vriendt, die spreekt over simplistische voorstellen op basis van achterhaalde opvoedingsmodellen.

Zo vraagt hij zich af het leger echt het geschikte kader biedt om jongeren opnieuw op het rechte pad te helpen. ‘Daarvoor is wel iets meer nodig dan een disciplinekuur, maar de nodige pedagogische omkadering is in het leger niet voorhanden, aldus De Vriendt.

‘Onrealistisch’

Open VLD noemde het wetsvoorstel van Geerts donderdag totaal naast de kwestie en onrealistisch. ‘Het leger moet opleiden, niet opvoeden’, aldus specialiste Hilde Vautmans.

‘We hebben een kleiner en beter uitgerust leger nodig dat zich richt op zijn kerntaken. Geen leger dat taken overneemt die niets met defensie te maken hebben’. Volgens de Vlaamse liberalen geeft de SP.A de indruk dat het leger een soort van ‘bezigheidstherapie is, ’terwijl het meer en meer specialistenwerk wordt’.

Geerts werd ook vanuit eigen partij gekapitteld. Vlaams parlementslid Jan Roegiers van de SP.A zegt op de website van De Standaard geen enkel voordeel te zien in het voorstel van zijn partijgenoot en noemt het een grote stap achteruit.

Volgens Roegiers moeten probleemjongeren begeleid worden door mensen die daarvoor opgeleid zijn en niet door sergeanten en majoors. Het leger biedt ook geen goede omkadering voor die jongeren. ‘Defensie heeft zijn eigen opdracht, daar passen probleemjongeren niet in’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content