Parket van Gent opent onderzoek naar Schild & Vrienden

. © .

Het parket van Gent opent een onderzoek in de zaak rond Schild & Vrienden. Dat zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op twitter.

Aanleiding is de Pano-reportage van woensdagavond, die aantoonde dat geheime chatgroepen van de conservatieve beweging vol seksisme, antisemitisme en wapens staan.

Eerder donderdagochtend had Geens op de VRT-radio gezegd dat aanzetten tot racisme en xenofobie door de parketten vervolgd kan worden zonder dat er klacht wordt neergelegd. ‘Ons straffenarsenaal volstaat om hier correct op te treden.’

De Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen neemt de zaak ernstig, zegt parketwoordvoerster An Schoonjans. ‘Het parket heeft kennis genomen van de inhoud van de reportage van Pano gisterenavond en heeft dit ondertussen verregaand geanalyseerd. Er is een onderzoek gestart om te bepalen of en door wie strafbare feiten zijn gepleegd.’

Het gaat om een strafonderzoek, maar het parket geeft geen commentaar over de mogelijke kwalificatie van de feiten. Vermoedelijk worden de betrokkenen in de reportage, onder meer oprichter Dries Van Langenhove van Schild & Vrienden, snel verhoord.

De Pano-reporters kregen inzage in 67.000 online berichten die de groepering via afgesloten kanalen plaatsten. Uit de reportage bleek dat de leden van Schild & Vrienden er met regelmaat holebifobe, racistische en seksistische berichten posten.

https://twitter.com/Koen_Geens1/status/1037607945197051904Koen Geenshttps://twitter.com/Koen_Geens1

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Unia onderneemt juridische stappen en contacteert Pano-ploeg

Het gelijkekansencentrum Unia onderneemt juridische stappen tegen Schild & Vrienden en contacteert het parket en de Pano-ploeg. Dat meldt Unia donderdag in reactie op de Pano-reportage van woensdagavond.

Unia reageert verbolgen op de berichten van Schild & Vrienden die de reportage aan het licht bracht. Unia wijst erop dat de rechtse beweging al langer op haar radar lag. In het verleden kreeg de organisatie er al een tiental meldingen over.

‘We bundelen alle onze verschillende dossiers over Schild & Vrienden want we hadden ze al langer in het vizier. Dit puik staaltje onderzoeksjournalistiek is extra bezwarend materiaal waarmee we stappen richting justitie zullen zetten. We contacteren dan ook de referentiemagistraat’, aldus Unia-directeur Els Keytsman in een persbericht.

De Pano-reportage ontmaskert een beweging die volgens Unia al langer met een dubbele tong spreekt. ‘De nieuwe berichten hebben alle kenmerken van hatespeech die aanzet tot haat, discriminatie, geweld. Om daar meer duidelijkheid over te krijgen, gaan we er ons nu met een juridisch oog over buigen. In het kader daarvan zal Unia de ploeg van Pano zelf contacteren en vragen of ze de screenshots van de berichten die zij vonden in de gesloten chatgroepen kunnen bezorgen.’ Unia noemt de publieke verontwaardiging hoopgevend. ‘Wanneer racisme, homofobie, antisemitisme of seksisme tastbaar worden, dan blijven de reacties niet uit.’

Commissie radicalisering Vlaams Parlement komt volgende donderdag samen

De Comissie voor de bestrijding van gewelddadige radicalisering van het Vlaams Parlement komt volgende week donderdag 13 september samen om te spreken over de Pano-raportagen over Schild & Vrienden van woensdagavond. Het zal gaan om een gedachtewisselling onder parlementsleden. Dat heeft commissievoorzitster Nadia Sminate (N-VA) donderdag aan Belga laten weten.

‘Ik ben gedegouteerd door wat ik in de reportage gezien en gehoord heb’, zegt Sminate. De commissievoorzitter kreeg van verschillende commissieleden de vraag om de commissie radicalisering samen te roepen. In het verleden lag de focus van de commissie vooral op de religieuze radicalisering en met name op de problematiek van Syriëstrijders en de moslimradicalisering. Maar Sminate laat er geen misverstanden over bestaan: ‘We moeten een duidelijk signaal geven dat we elke vorm van radicalisme en extremisme verwerpen en moeten aanpakken. Het kan niet dat onze jongeren bezig zijn met dit soort dingen. De commissie moet elke vorm van extremisme en haatprediking bespreken’.

Kamervoorzitter Bracke roept commissies Binnelandse Zaken en Justitie bijeen

Kamervoorzitter Siegfried Bracke heeft de commissies Binnenlandse Zaken en Justitie gevraagd om zo snel mogelijk bijeen te komen naar aanleiding van de Panoreportage over Schild en Vrienden. Dat zegt hij op twitter.

In het Vlaams Parlement komt de commissie voor de bestrijding van gewelddadige radicalisering volgende week donderdag 13 september samen om te spreken over de Pano-reportage.

Partner Content