‘Pak alcohol even streng aan als tabak’

© iStock

Pak alcohol even streng aan als tabak, soms zelfs nog strenger. Dat eist het Vlaamse expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD)

Dat schrijven De Morgen, Het Laatste Nieuws, De Standaard en Het Belang van Limburg. Maandag zit minister van Volksgezondheid Maggie De Block samen met de verschillende gemeenschappen met de bedoeling gezamenlijk een Belgisch alcoholplan goed te keuren.

Dat (sterke) drank nu de klok rond verkrijgbaar is in ons land, is een doorn in het oog van VAD. Er wordt dan ook ernstig nagedacht over een verbod op de verkoop in tankstations én over een gelimiteerde verkoop in nachtwinkels, waar na 21 of 22 uur geen alcohol meer aangeboden zou mogen worden.

Ook de leeftijdsgrens moet omhoog, meent het expertisecentrum. Op dit moment kunnen 16-jarigen nog probleemloos bier en wijn kopen, terwijl je daar in zo goed als alle andere Europese landen 18 of ouder voor moet zijn.

Daarnaast wordt ervan uitgegaan dat een plotse, gigantische prijsverhoging van alle alcoholische dranken het verbruik drastisch zou doen dalen. Op dat vlak pleit VAD voor een strengere aanpak dan het tabaksbeleid, want de prijs voor sigaretten werd de laatste dertig jaar telkens heel geleidelijk opgetrokken. Hoewel er in het verleden soms twee prijsstijgingen per jaar waren, was het effect op het aantal rokers amper voelbaar – net omdat ze het niet voldoende voelden in hun portemonnee.

En zoals er nu al een totaalverbod geldt op tabaksreclame, moeten er straks ook veel minder advertenties voor alcohol te zien en te horen zijn. De inhoud van de spots en affiches moet ook een stuk soberder. “Alcohol wordt te veel voorgesteld als iets positiefs, iets wat alleen voor gezelligheid zorgt”, zegt VAD-directeur Marijs Geirnaert. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content