Koen Meulenaere

P.Potager

Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

2012 wordt het jaar van verkiezingen. Onder meer in de Verenigde Staten, in Frankrijk, en bij ons in de gemeenten. Het is uitkijken naar Antwerpen, Brugge, Gent, de drie zustersteden. In Leuven is de uitslag al bekend.

En dan is er Tongeren. P.Potager gaat zich toeleggen op de gemeenteraadsverkiezingen in Tongeren. Meer zit er voor hem niet meer in. Karel de Fiscaal Gepeste heeft een van de belangrijkste posten in Europa binnengehaald. Het Joenk doet alsof hij een van de belangrijkste posten in Europa heeft binnengehaald, en volgens De Standaard heeft hij de regering-Di Rupo op de rails gezet. Bon, laten we om deze ongeëvenaarde kwakkel even luidkeels schateren en daarna weer de nodige ernst in acht nemen.

Karel de Fiscaal Gepeste en het Joenk verdienen het vijfvoudige van wat P.Potager iedere maand op zijn almaar slinkende rekening mag verwelkomen, en dus moet hij koste wat het kost opnieuw burgemeester van Tongeren worden. Daartoe heeft hij alvast een kartel gesloten met de ooit zo beschimpte tjeven.

In Tongeren is dat een speciaal geval. De CD&V in Tongeren wordt namelijk aangevoerd door An Christiaens. Ohlala. An Christiaens is een internationaal vermaarde juriste en laten we het houden op: een betoverende verschijning. Twintig jaar jonger dan G.Potagère. En ze zaagt niet zo. En onderneemt ook niet zulke vruchteloze pogingen om Betty Mellaerts te spelen, en zo oude verlangens en frustraties in P.Potager weer tot leven te wekken.

Uw dienaar overweegt te schrijven dat die coalitie in Tongeren niet zozeer gericht is tegen de N-VA, zoals elders in Vlaanderen, als wel tegen G.Potagère. Heeft ze net heel zijn huis verbouwd, nieuwe meubels, nieuw behangsel, nieuwe gordijnen, keuken vergroot, zwembad, jacuzzi… kan ze binnenkort ophoepelen. Het leven is niet altijd gemakkelijk voor een meisje dat hogerop wil. Hilde Goudmans is wel gepaaid met het voorzitterschap van de Open VLD-vrouwen! Dat is de bodem van de put. Nog lager en je zit in de aardkern. Twee VLD-vrouwen minister in de regering, Goudmans mag het theekransje organiseren. En een container kaarsen ontsteken in de Onze-Lieve-Vrouwe Basiliek opdat Guido De Padt burgemeester van Geraardsbergen wordt.

Er zijn lezers die zich inmiddels afvragen waarom P.Potager hier P.Potager wordt genoemd. Het is misschien nuttig dat even op te frissen. In juli 2008 gaf Patrick Dewael een zomerinterview aan La Libre Belgique. Een zomerinterview is een interview waarin een politicus nog minder te vertellen heeft dan in een gewoon interview, maar waarmee hij zijn privéleven aanwendt om enkele stemmen te winnen.

Dewael, die nog nooit een voet in zijn tuin had gezet, vertelde zonder blozen: ‘Pour me reposer, j’aime travailler dans mon jardin. Je n’y connais pas grand-chose mais ça me séduit de plus en plus. Je fais pousser des herbes aromatiques: du thym, du laurier, de la ciboulette… Si j’avais plus de temps, je ferais un potager. Ça relaxe énormément.’ Vandaar. G.Potagère heeft die herbes aromatiques ondertussen uitgetrokken. Op die plaats bevindt zich nu een cirkelvormig en door hallucinogene paddenstoelen omringd prieeltje, waarin ze bij het krieken van de ochtend en net voor zonsondergang haar Tai Chi-oefeningen doet. En onder het zachtjes zoemen van klanken uit het Sanskriet contact probeert te krijgen met een van de vier kabbalistische werelden. Ça relaxe énormément.

Koen Meulenaere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content