Overzicht: wat is er vandaag in Sint-Jans-Molenbeek gebeurd?

Antiterreuractie in Molenbeek © Belga Image

De Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek was deze voormiddag het toneel van een groots opgezette antiterreuractie. Het heeft er echter alle schijn van dat de actie niets heeft opgeleverd. Een recapitulatie.

De operatie, die verband houdt met de aanslagen in Parijs, begon omstreeks 10 uur in de Delaunoystraat in Molenbeek en had als doel de voortvluchtige verdachte Salah Abdeslam te arresteren. Dat bevestigt het federaal parket. De straat werd afgezet en er was een grote politiemacht op de been, alsook speciale politie-eenheden gekleed in het zwart en met bivakmutsen op en de ontmijningsdienst van het leger DOVO.

Arrestatie en explosie

Overzicht: wat is er vandaag in Sint-Jans-Molenbeek gebeurd?
© Belga

De actie leek aanvankelijk gericht op één gebouw, de politie riep herhaaldelijk met een luidspreker om tevoorschijn te komen en handen tegen de ramen te plaatsen. Van een man die geboeid werd weggeleid door de politie werd even aangenomen dat het om de gezochte Abdeslam ging, maar die geruchten werden later door het parket ontkend.

Later werd kennelijk ook een ander gebouw doorzocht. Even voor 13 uur was er ook een kleine ontploffing te horen.

Omdat de politie de actie afschermde en de massaal opgedaagde pers op een veilige afstand hield, was er echter niet veel te zien. De politie riep ook op om geen live beelden te verspreiden om tactische en veiligheidsredenen.

Omstreeks 14 uur was de politieactie ten einde, al bleef de straat wel afgesloten. Het zag er allemaal zeer spectaculair uit, maar het is voorlopig onduidelijk of het iets heeft opgeleverd. Uiteindelijk is slechts één persoon administratief aangehouden. Mogelijk ging het om een bewoner die zijn woning niet onmiddellijk had verlaten op bevel van de politie. Er zijn geen gerechtelijke aanhoudingen verricht.

Het federaal parket zal in de loop van de namiddag of de avond zelf communiceren.

Bomalarm

In de loop van de voormiddag was er ook bomalarm vanwege een verdachte wagen, een donkergrijze Golf met Franse nummerplaat, in de Brusselse Jozef II-straat. De politie stelde meteen een veiligheidszone in en DOVO kwam ter plaatse om de wagen te openen en te doorzoeken.

Vooral het leeghalen van de volgestouwde koffer nam heel wat tijd en werk in beslag. Verschillende reistassen en dozen werden uit het voertuig gehaald, door een kleine explosie geopend en volledig doorzocht. Nadien werd ook nog de onderzijde van de wagen geïnspecteerd op mogelijke explosieven.

Overzicht: wat is er vandaag in Sint-Jans-Molenbeek gebeurd?
© Belga

Eén en ander leverde echter geen verdachte materialen op, zodat de politie kort na 14 uur de straat en de omgeving opnieuw vrijgaf.

Twee verdachten onder aanhoudingsbevel geplaatst

Twee van de zeven personen die zaterdag opgepakt waren bij huiszoekingen in Sint-Jans-Molenbeek, zijn door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor terrorische aanslag en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. De andere vijf zijn vrijgelaten. Dat meldt het federaal parket.

De twee personen die onder aanhoudingsbevel zijn geplaatst, zouden de eigenaar en de passagier zijn van de grijze VW Golf die zaterdagochtend op de A2-autosnelweg in de richting van België gecontroleerd werd ter hoogte van Cambrai. Diezelfde wagen werd zaterdagavond teruggevonden in Sint-Jans-Molenbeek, waar ook de twee verdachten werden opgepakt. Toen de grijze Golf gecontroleerd werd in Cambrai, zaten er drie mannen in, onder wie Salah Abdeslam. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content