Overstromingsgevaar nog niet geweken

© Belga

Hier en daar is het alarmpeil van waterlopen overschreden, waardoor er kritieke overstromingen optreden.

De voorbije twee dagen is over alle bekkens in Vlaanderen tot meer dan 30 mm neerslag gevallen. Op verschillende waterlopen in alle bekkens is het waakpeil overschreden en treden er niet-kritieke overstromingen op.

Hier en daar is ook het “alarmpeil” overschreden, met kritieke overstromingen tot gevolg. Zo treden er kritieke overstromingen op in Galmaarden, waar het water al enkele huizen is binnengedrongen. Ook is in het Denderbekken het wachtbekken opwaarts Herne volledig gevuld. Verder is het alarmpeil op de Bellebeek in Essene overschreden. Maar doordat er nog capaciteit is in opwaartse wachtbekkens zullen niet direct kritieke overstromingen volgen. De wachtbekkens konden donderdagavond beperkt lozen, maar een nieuwe peilstijging wordt vrijdag verwacht.

Nieuwe regenzone

Het blijft vrijdag grotendeels droog tot in de namiddag. Vanaf vrijdagnamiddag tot vrijdagnacht trekt er een actieve regenzone over Vlaanderen, waarbij neerslaghoeveelheden voorspeld worden tot 10 mm.

In de Brugse Polders, in Oostkamp, kan de Rivierbeek de alarmdrempel overschrijden. Daardoor worden in Ruddervoorde en Oostkamp kritieke overstromingen niet uitgesloten.

De Ede in Maldegem heeft het alarmpeil nipt overschreden, maar doordat er nog capaciteit is in wachtbekkens stroomopwaarts, dreigen nog geen kritieke overstromingen.

Ook in het Demerbekken kunnen zulke overstromingen nog niet uitgesloten worden. Op de Demer in Spalbeek is het alarmpeil nog overschreden, maar voorlopig zonder kritieke overstromingen. De meeste hoge waterstanden zijn er wel aan het dalen. De wachtbekkens van Schulen, Webbekom en Hoeleden worden gevuld.

Wallonië

Het waterpeil van de rivieren in Wallonië is vrijdagochtend op vele plaatsen gestabiliseerd of zelfs aan het dalen. Bij verschillende bekkens blijft een alarmfase van kracht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content