Overlijden Marie-Rose Morel: “Speciale vrouw met heel groot talent” (Dewinter)

© Belga

In zijn eerste reactie omschrijft Filip Dewinter Morel als een “meerwaarde voor de partij”. Bart De Wever noemt haar een “bijzondere vrouw met enorm veel kwaliteiten”.

Gewezen Vlaams Belangpolitica Marie-Rose Morel is dinsdagavond omstreeks 20 uur overleden in het Sint-Augustinusziekenhuis in Wilrijk, in aanwezigheid van haar naaste familie. Ze was 38 jaar oud en leed al geruime tijd aan kanker.

Morel huwde op 8 januari met Frank Vanhecke, erevoorzitter van het Vlaams Belang en europarlementslid. Ze had twee kinderen uit een eerder huwelijk.

Morel (°Antwerpen 1972) groeide op in een gegoede Vlaams-katholieke familie. In 2003 overtuigt N-VA’er Bart De Wever, een oud-studiegenoot, Morel om deel te nemen aan de verkiezingen. Ze raakt niet verkozen.

Een jaar later stapt ze over naar het Vlaams Blok. Morel, in 2004 meteen verkozen in het Vlaams parlement, groeit als “verruimer” uit tot een van de boegbeelden van de partij en haalt in 2006 een hoge score bij de gemeenteraadsverkiezingen in Schoten. Haar binnen het Vlaams Belang ongeziene kritiek op de partijkoers wekt tegenstand op. Morel, die een goede band heeft met voorzitter Vanhecke, krijgt de bijnaam “Yoko Ono”, omdat ze het triumviraat Vanhecke-Dewinter-Annemans uit verband zou spelen.

Tegenstanders vallen Morel aan door details over haar huwelijksperikelen en relatie met Vanhecke in de pers te lekken. De verstandhouding met de groep-Dewinter verziekt en in 2009 krijgt de intussen zieke Morel enkel nog een onverkiesbare plaats op de Europese lijst. Midden 2010 krijgt Morel opnieuw kanker, dit maal terminaal. In haar laatste levensmaanden trouwt ze nog met Frank Vanhecke.

Eerste reacties

In een eerste reactie noemt Vlaams Belang-voorzitter Bruno Valkeniers het overlijden van Marie-Rose Morel dramatisch. Hij zegt dinsdag nog vernomen te hebben dat het niet goed met haar ging. Hij betuigt zijn innige en christelijke deelneming aan haar kinderen en haar man Frank Vanhecke. “Alle meningsverschillen zinken in het niets bij dit drama”, luidt zijn reactie.

Filip Dewinter reageert vanuit de Verenigde Staten, waar hij op het punt stond een vliegtuig naar België te nemen, geschokt op nieuws van het overlijden van Morel. Hij had de indruk dat het iets beter ging met haar. Dewinter, die Marie-Rose Morel destijds naar het Vlaams Belang haalde, omschrijft haar als “een speciale vrouw met een heel groot talent”. “Ze betekende een meerwaarde voor de partij, maar jammer genoeg is het fout gelopen tussen ons wegens de botsende karakters. Het was een vrouw met een groot talent, waarvan je wist wat je aan haar had”, aldus nog Dewinter. Hij vindt haar dood tragisch, vooral gezien haar leeftijd, en betuigt zijn medeleven aan haar kinderen en familie.

De Wever, die Marie-Rose Morel destijds overhaalde om in de politiek te stappen, laat weten dat hij “met droefenis kennis heeft genomen van het overlijden van Morel”.

“Zij was een heel bijzondere vrouw met enorm veel kwaliteiten. Toen we student waren, zijn we met elkaar bevriend geworden. Op politiek vlak zijn onze wegen nadien uit elkaar gegaan, maar op menselijk vlak hebben we gelukkig nog de tijd gevonden om verzoening te vinden”, aldus de N-VA-voorzitter.

De Wever betuigt zijn medeleven aan de mensen die Marie-Rose liefhebben, in het bijzonder haar man Frank Vanhecke en haar twee kindjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content