Overlegcomité: ‘Vijfde golf is begonnen’, maar huidige maatregelen blijven behouden

Premier Alexander De Croo. © Belga Image

De huidige coronamaatregelen worden aangehouden. Dat heeft het Overlegcomité donderdag beslist, verklaarde premier Alexander De Croo tijdens de persconferentie. ‘We kiezen voor het pad van voorzichtigheid’, zegt hij.

De omikronvariant is besmettelijker, maar het ziet er naar uit dat de variant minder ziekmakend is. ‘Dat betekent echter niet dat ze minder onschuldig is’, aldus De Croo. Hij wijst erop dat individuele personen minder risico lopen om ziek te worden, maar dat impact op de maatschappij wel groot kan zijn, zoals op de zorg en onderwijs.

Telewerk blijft verplicht, minstens vier dagen per week. Per week kan er dus maximaal een terugkeermoment zijn waarbij de bezetting niet hoger dan 20 procent mag zijn. Teambuildings en andere activiteiten blijven verboden.

Ook de maatregelen in de horeca, het nachtleven en het sportieve en culturele leven blijven van kracht.

Daarnaast bevestigde het Overlegcomité de geplande heropening van het onderwijs op 10 januari. Zowel in het kleuter-, basis- en secundair onderwijs is voltijds contactonderwijs weer mogelijk. Dat is ook het geval voor deeltijds kunstonderwijs. Er geldt wel een mondmaskerplicht vanaf 6 jaar. En wanneer er vier besmettingen in een klas zijn, moet de volledige klas in quarantaine. Voor de maatregelen in het hoger onderwijs, zullen de ministers van Onderwijs nog samenkomen met het onderwijsveld om te bekijken hoe het vanaf 10 januari georganiseerd wordt.

De Croo raadt de bevolking ten slotte aan om de contacten te beperken. Wie toch afspreekt, doet dat best in een goed geventileerde ruimte of buiten. Ook vraagt hij om zelftesten te blijven gebruiken.

‘De situatie zal eerst slechter worden voor het weer beter gaat’, besluit de premier. ‘Maar we zijn gewapend. We staan zeer ver met de boostervaccins, die de beste verdedigingsmuur zijn.’

Barometer

Het Overlegcomité heeft donderdag ook vergaderd over een barometer die de coronamaatregelen voorspelbaarder moet maken. Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke wordt die mogelijk bij een volgende Overlegcomité voorgesteld.

De barometer zou specifieke maatregelen moeten verbinden aan parameters rond besmettingen en ziekenhuisopnames. Het zou wel de bedoeling blijven dat de politiek het laatste woord houdt. ‘De barometer wordt een belangrijk beheersinstrument voor de komende maanden’, zei eerste minister Alexander De Croo na het Overlegcomité. ‘We weten dat we meerdere ups and downs zullen hebben. Dan is het belangrijk om voorspelbaarheid te hebben.’

Volgens Frank Vandenbroucke moet het schema meer evenwicht brengen tussen de sectoren, voorspelbaarder zijn en meer proportioneel. ‘Het is een ensemble van maatregelen dat logisch en consistent moet zijn in functie van de epidemiologische situatie.’

De minister gaf aan dat er al een eerste versie werd getoond aan de cultuur-, sport- en evenementensector. Een volgend Overlegcomité zou kunnen beslissen over een definitief systeem, al zal dat volgens hem geen eenvoudige opdracht worden.

‘Vijfde golf begonnen’

Ook viroloog Steven Van Gught was aanwezig op de persconferentie. ‘Ik denk dat we mogen stellen dat de vijfde golf begonnen is. Het weekgemiddelde van de besmettingen is in een week tijd met 82 procent gestegen.’ Dat zei viroloog Steven Van Gucht donderdag op de persconferentie na afloop van het Overlegcomité.

80 tot 90 procent van de besmettingen wordt intussen veroorzaakt door de omikronvariant van het virus. ‘Met de eerste modellen die zijn gemaakt, verwachten we nog een verdere felle stijging’, zei Van Gucht. ‘We verwachten dat de piek ergens half januari kan worden bereikt, met een vrij brede variatie tussen 30.000 en 125.000 besmettingen per dag.’

Momenteel is er vooral in en rond Brussel, en in Vlaams- en Waals-Brabant een piek in de besmettingen. Volgens de wetenschapper is het een kwestie van tijd vooraleer ook de andere provincies zullen volgen.

De besmettingen nemen toe bij alle leeftijden, maar er worden wel hogere cijfers genoteerd bij twintigers en dertigers. In de woonzorgcentra blijven de besmettingscijfers redelijk laag.

Wat de ziekenhuisopnames betreft, wordt de piek pas eind januari verwacht, met mogelijk tot 1.000 opnames per dag. Momenteel is er sprake van een stijging met gemiddeld 28 procent op weekbasis. In Brussel wordt wel al 60 procent genoteerd. Tegen eind januari zouden 2.500 tot 10.000 ziekenhuisbedden bezet kunnen zijn door coronapatiënten.

Omdat er bij de omikronvariant sprake is van een 50 tot 70 procent lagere kans op ziekenhuisopname, verwacht Van Gucht dat de maximumcapaciteit van de afdelingen intensieve zorg niet overschreden zal worden.

Bekijk hier nog eens de persconferentie:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content