Overbevolking is het grootst in Waalse en Brusselse gevangenissen

© BELGA

Vooral de Waalse en Brusselse gevangenissen kampen met overbevolking. Dat blijkt uit het jaarrapport voor 2015 van het directoraat-generaal penitentiaire inrichtingen, dat La Libre Belgique kon inkijken.

Toch staat er met Mechelen ook een Vlaamse gevangenis in de top-drie. De overbevolking is het grootst in Vorst (37,4 procent), gevolgd door Dinant (36,7 procent) en Mechelen (ook 36,7 procent). Le Soir schrijft nog dat sinds april een zestigtal gedetineerden in voorlopige hechtenis zijn vrijgelaten uit Lantin, omdat de omstandigheden niet conform de menselijke waardigheid zijn door de cipiersstaking.

De overbevolking is de laatste paar jaar wel gedaald. Vorig jaar zaten per dag gemiddeld 11.040 gedetineerden opgesloten, terwijl er 10.028 plaatsen zijn. Dat betekent een gemiddelde overbevolking van 10 pct, en dat is onder de drempel van 15 procent die de voorbije jaren gangbaar was.

Met een overbevolking van 28 procent scoort ook Antwerpen hoog, maar alle andere gevangenissen met meer dan 20 procent overbevolking liggen in Brussel of Wallonië. “Zestig gedetineerden minder op een maand tijd, dat is zeldzaam”, zegt Marc Brisy, gevangenisdirecteur in Lantin. Een magistraat merkt in Le Soir op dat die vrijlatingen niet enkel te maken hebben met de staking. Ook in de gevangenissen van Namen en Marche-en-Famenne is het aantal gedetineerden in voorlopige hechtenis gedaald, maar minder spectaculair dan in Lantin.

De cipiersbonden en minister van Justitie Koen Geens zetten woensdag het overleg verder. Beide partijen waren tevreden over het constructief overleg van maandagavond, en hoopten woensdag tot een akkoord te kunnen komen. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content