‘Opleiding chauffeurs wordt veel breder’

Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister voor Mobiliteit © Belga

Nog dit jaar zullen kandidaat­-chauffeurs een heel ander programma voorgeschoteld krijgen tijdens hun rijopleiding. Risicoanalyse, sociaal rijgedrag en routeplanning worden onderdeel van de opleiding.

Dat meldt De Standaard.

Kennis van de wegcode en beheersing van het voertuig zullen niet langer volstaan om voor het examen te slagen, zegt mobiliteitsminister Ben Weyts (N­-VA).

Diverse sectororganisaties, middenveldorganisaties en minister Weyts bereikten een eerste akkoord over de hervorming van de rijopleiding. Volgende maand trekt Weyts naar de Vlaamse regering met een voorstel om de opleiding veel breder in te vullen dan nu het geval is.

“De huidige rijopleiding is veel te beperkt”, zegt Weyts. “De focus ligt op het kennen van de wegcode en de beheersing van het voertuig. We zullen ‘de eindtermen’ van de rijopleiding verbreden.”

Nog dit jaar zal er tijdens de theoretische en de praktische opleiding veel meer aandacht zijn voor onder meer risicoanalyse, sociaal rijgedrag en routeplanning. Ook alcohol, bellen achter het stuur en het ontmoedigen van machogedrag krijgen een plaats in het curriculum.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content