Opiniemaker Othman El Hammouchi: ‘Wees voorzichtig, en probeer in alles conservatief te zijn’

© Karl
Peter Casteels

Othman El Hammouchi is een jonge opiniemaker. Hij schrijft regelmatig voor Knack.be. Om deze twintig vragen te beantwoorden, had hij 20 minuten en 3 seconden nodig.

Welk nieuws heeft u recent bang of boos gemaakt?

Ik was bijzonder misnoegd over de ophef die men probeerde te maken rond de islamitische website Vlerig (Vereniging Van Leerkrachten Islamitische Godsdient). Daar werden vooral sociaal conservatieve standpunten vertolkt waar in mijn ogen weinig mis mee was, en die al helemaal niet ingaan tegen de vrijheden van een liberale rechtsstaat.

Hebt u een concreet idee of voorstel om de wereld te verbeteren?

De neokoloniale wereldorde moet worden hervormd. Die machtsrelaties zorgen er nu niet enkel voor dat mensen in het Zuiden worden uitgebuit, maar ook dat mensen in het rijke Noorden zich benadeeld voelen als migranten hier een beter leven komen zoeken.

Wat is uw grootste prestatie?

Ik wil niet arrogant klinken, maar ik denk dat ik erin slaag om sociaal conservatieve standpunten in het maatschappelijk debat te brengen. Naast mezelf, Fernand Keuleneer en Herman De Dijn zijn er niet veel die dat doen, terwijl die standpunten door veel mensen worden gekoesterd.

Sinds mei ’68 en de ondergang van de katholieke kerk kennen wij geen enkele vorm van matiging of soberheid meer

Wat is uw grootste mislukking?

Ik heb veel tijd verspild in mijn jeugd met onnozele spelletjes. Ik had harder kunnen werken en nu al verder kunnen staan.

Hebt u al eens overwogen te emigreren? Wanneer? Waarnaartoe?

Nee.

Aan welk voorwerp bent u het meest gehecht?

Ik ben niet zo gehecht aan voorwerpen. Maar een boek van de Duitse socioloog Hartmut Rosa ligt me na aan het hart. Na een discussie die we samen hadden, heeft hij daar een hele mooie opdracht in geschreven.

Doet u iets bijzonders voor het milieu?

Niet bepaald.

Wat is het ergste wat u over uzelf op sociale media hebt gelezen?

De opmerking dat ik mijn teksten en opinies niet zelf zou schrijven.

Praat u weleens tegen uw huisdier?

Ik heb geen huisdier.

Hebt u ooit iets gedaan dat uw kinderen niet zouden mogen doen?

Die tijdverspilling. In beperkte mate hoort dat bij het volwassen worden, maar ik zal proberen de energie van mijn kinderen te kanaliseren naar nuttigere zaken.

Welk kunstwerk – boek, film, muziek, schilderij… – heeft u het meest geraakt of gevormd?

Hayy Ibn Yaqzan. Dat is een soort roman van een Andalusische schrijver uit de elfde eeuw over filosofie. Het was het eerste boek dat ik daarover las.

Over welk onderwerp zou u meer willen weten?

Kwantummechanica. Ik heb het idee dat daar heel veel onzin over wordt verkocht, dus dat zou ik graag zelf eens beter uitzoeken.

Wat is de schuld van de media?

De openbare omroep moet objectief en neutraal zijn. Dat is bij de VRT niet altijd het geval: niet alle ideeën en standpunten komen evenwichtig aan bod.

Hoeveel geld geeft u jaarlijks aan goede doelen?

Ik geef liever aan mensen die ik via via ken dan aan grote organisaties. We hebben weer gezien wat er bij Oxfam is gebeurd: je moet toch altijd goed opletten waar je geld heen gaat.

Wat vindt u het moeilijkste aan de liefde?

Ik geloof niet in de liefde.

Ik wil niet arrogant klinken, maar ik denk dat ik erin slaag om sociaal conservatieve standpunten in het maatschappelijk debat te brengen

Vindt u seks overschat?

Die obsessie is tot op zekere hoogte begrijpelijk, maar het is evenzeer een product van onze maatschappij. Sinds mei ’68 en de ondergang van de katholieke kerk kennen wij geen enkele vorm van matiging of soberheid meer.

Hoelang is het geleden dat u uw ouders hebt gezien?

Ik woon nog steeds thuis, dus ik zie ze elke dag.

Doet u iets bijzonders voor uw gezondheid?

Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik mijn gezondheid uit tijdsgebrek verwaarloos.

Zou u op de vlucht slaan als het oorlog wordt?

Pas als zo’n situatie zich echt voordoet, weten we hoe we zelf reageren.

Wat hebt u geleerd in het leven?

‘Caute’ was het motto van Spinoza. Wees voorzichtig, en probeer in alles conservatief te zijn. Beter dat dan u als een waaghals te gedragen en bedrogen uit te komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content