Open VLD wil nieuwe straf invoeren: de verwijdering uit België

© iStock

Vandaag hebben rechters vijf keuzes bij het opleggen van een straf. Open VLD wil daar nu een zesde keuze bij.

Open VLD wil rechters de keuze geven om als enige straf op te leggen dat iemand België moet verlaten. Drugsdealers of dieven zonder verblijfspapieren zouden daardoor niet meer eerst langs de gevangenis moeten, schrijft De Standaard . Al zou de rechter ook altijd een vervangende straf moeten uitspreken.

Vandaag hebben rechters vijf keuzes bij het opleggen van een straf: een geldboete, een gevangenisstraf, elektronisch toezicht, een werkstraf of een voorwaardelijke straf (probatie). Regeringspartij Open VLD wil daar nu een zesde keuze bij: de verwijdering van het grondgebied.

Niet bij moord

De optie blijft wel beperkt. Zo zou het niet kunnen bij zware misdrijven als moord of kindermisbruik. Er moet ook rekening worden gehouden met de mensenrechten, zoals het recht op een gezinsleven, erkennen de liberalen.

En hoe gaat justitie erop toezien dat een veroordeelde het land verlaat? Na het vonnis zou hij of zij meteen aan Vreemdelingenzaken kunnen worden overgedragen. In andere gevallen kan het openbaar ministerie vragen om zich binnen de tien dagen bij Fedasil te melden voor vrijwillige terugkeer. “Het zal een uitdaging zijn om goed op te volgen dat ze dat ook effectief doen”, beseft Kamerlid Carina Van Cauter. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content