Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten: ‘Wij zullen onze ziel nooit verkopen’

Gwendolyn Rutten

‘Wij hebben niemand nodig om ons te les te spellen over wat liberaal zijn betekent. Wij zullen onze ziel nooit verkopen.’ Dat heeft Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten maandag verklaard op de nieuwjaarsreceptie van haar partij. Ze zette de liberalen als ‘combattief’ in de markt en beloofde verder te zullen strijden voor het recht op euthanasie voor mensen met dementie.

In de zoektocht naar een federale regering is de storm rond Open Vld een beetje gaan liggen. Tot enkele weken terug lagen de Vlaamse liberalen steevast onder vuur vanuit N-VA omwille van de opening richting een paarsgroene regering.

Zonder N-VA bij naam te noemen, benadrukte Rutten voor de militanten en voor kersvers MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez dat haar partij niemand nodig heeft om voor te schrijven wat het is om liberaal te zijn. ‘Wat we wel of niet mogen doen, dat zullen wij zelf wel bepalen’, aldus Rutten. ‘We vechten voor onze idealen. Zéker als we worden aangevallen’.

Ze onderstreepte bovendien de nood aan meer samenwerking in dit land. Die samenwerking gebeurt in de eerste plaats met de Franstalige zusterpartij MR. ‘We werken samen aan een beter land, voor alle Belgen. We passen voor blokkeringen, een splitsing of stilstand. We maken onze boodschap samen duidelijk: L’union fait la force. Eendracht maakt macht’, klonk het. Daarbij benadrukte ze ook dat de realisaties van de voorbije jaren niet mogen worden teruggeschroefd.

Rutten zette zich ook af tegen de toenemende onverdraagzaamheid in ons land, met onder meer een verwijzing naar het toekomstig asielcentrum in Bilzen waar brand werd gesticht. ‘Als wij zwijgen in deze jaren 20, komen er onherroepelijk opnieuw donkere jaren 30 aan’, sprak ze de leden toe.

Een andere bedreiging schuilt volgens Rutten in het recht op zelfbeschikking dat volgens haar onder druk staat. Ze citeerde daarbij de ‘conservatieve krachten’ die de euthanasiewet in twijfel trekken. Elke wet moet regelmatig tegen het licht worden gehouden, ‘maar tegen iedereen die aan het recht om waardig te sterven wil raken, zeg ik: no way’, klonk het. ‘Integendeel, wij gaan het recht op zelfbeschikking nog uitbreiden. We willen ook mensen met dementie de mogelijkheid geven om waardig te sterven’.

Het was mogelijk de laatste nieuwjaarstoespraak van Rutten als voorzitster. Binnenkort staan nieuwe voorzittersverkiezingen geprogrammeerd en Rutten heeft nog niet aangegeven of ze opnieuw kandidaat zal zijn.

Partner Content