Open VLD schrapt steun voor schaliegas, pleit voor dierenrechten

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten © BELGA

Op haar toekomstcongres in Brussel heeft de Open VLD de steun voor schaliegas laten vallen. De partij wil ook meer steun voor dierenrechten. Een groene planeet willen de liberalen evenwel niet: ze hebben er liever een blauwe.

Open VLD neemt geen verwijzing naar schaliegas op in haar ideologische Toekomstverklaring. Na een korte maar pittige discussie werd dat standpunt vrijdagavond aangenomen tijdens het partijcongres in Flagey. Er werd ook een amendement goedgekeurd waarin de partij zegt dat ze opkomt voor de rechten van dieren.

Negatieve milieu-effecten

Omstreeks 23 uur rondden de Vlaamse liberalen de eerste dag van hun Toekomstcongres af. Met name over het thema ‘groene planeet’ werd hevig gedebatteerd. Op initiatief van ideoloog Dirk Verhofstadt werd aan de ontwerptekst een paragraaf toegevoegd waarin de Open VLD’ers stellen op te komen “voor het behoud van de biodiversiteit en de rechten van dieren”. “Laten we deze discussie binnen de partij eindelijk beslechten”, riep Verhofstadt voor de stemming op. “We buigen veel te snel voor lobbyisten.” Een duidelijke meerderheid volgde Verhofstadt en keurde zijn amendement goed.

Het was uitkijken welk standpunt Open VLD zou innemen over schaliegas. In de ontwerptekst stond: “We onderzoeken de mogelijkheden van schaliegas in Europa”. Fientje Moerman wierp zich tijdens het congres op als fervent tegenstandster. “Er zijn studies die wijzen op enorm veel negatieve milieu-effecten die met schaliegas gepaard gaan”, zei het Vlaams parlementslid. Volgens de Gentse zou een vermelding van schaliegas in strijd geweest zijn met het pleidooi van de partij voor duurzame economische groei. Bovendien “is het niet nodig dat we ons in een ideologische tekst uitspreken over deze of gene technologie”, vulde Moerman aan.

Blauwe planeet

Europees Parlementslid Philippe De Backer was een van de verdedigers van de vermelding van schaliegas. Hij wierp de mogelijkheid op dat de winning ervan een ‘game changer’ zou kunnen zijn voor de Europese energiebevoorrading, maar hij haalde het niet. De zaal volgde het standpunt van Moerman.

Overigens wijzigde de Open Vld’ers de titel van het thema ‘Kiezen voor een Groene Planeet’ in hun Toekomstverklaring in… ‘Kiezen voor een Blauwe Planeet’. Zaterdag zetten de liberalen hun congres verder. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content