Open VLD krijgt volgnummer 1 bij verkiezingen

© Belga

Precies veertig dagen voor de verkiezingen zijn de volgnummers voor de lokale verkiezingen van 14 oktober getrokken. Open VLD kwam als eerste uit de bus, gevolgd door de N-VA. CD&V bleef als laatste liggen.

Traditiegetrouw werden dinsdag – precies veertig dagen voor de verkiezingen – de gemeenschappelijke volgnummers getrokken. Alle partijen met minstens drie Vlaamse volksvertegenwoordigers krijgen dan een lijstnummer toegewezen. Niet helemaal zonder belang, aangezien zo meteen ook de volgorde vastligt waarmee de partijen in het stemhokje op het biljet of het scherm zullen verschijnen.

De onschuldige kinderhand van dienst behoorde dit keer toe aan Tijl Buysrogge, zoon van de woordvoerder van bevoegd minister Geert Bourgeois. N-VA-voorzitter Bart De Wever poogde de jongen vooraf nog om te kopen met “een grote zak snoep”, maar moest het uiteindelijk stellen met het nummer 2, achter Open VLD.

Folklore

De rest van het lijstje werd aangevuld door Vlaams Belang (3), SP.A (4), LDD (5), Groen (6) en CD&V (7). Zij hadden elk zo hun eigen reactie op de trekking, al onderstreepte iedereen dat die “folklore” uiteraard in het niets vervalt bij het belang van de eigenlijke stembusgang.

“Dit is vooral het begin van de echte campagne”, klonk het bij SP.A-voorzitter Bruno Tobback. En ook Groen-fractieleider Filip Watteeuw noemde “een goed programma, goede kandidaten en een goede uitslag op 14 oktober veel belangrijker”. Vlaams Belanger Bruno Valkeniers beaamde dat, maar wilde toch nog even kwijt “dat alle goede dingen uit drie bestaan”.

Brussel

In Brussel werden eveneens de lijstnummers getrokken. Waar N-VA het in Vlaanderen met plaats twee moet stellen, prijkt ze in het Brussels gewest wel bovenaan. Open VLD kaapte er nummer twee weg, gevolgd door het FDF (3), Groen (4), MR (5), CDH (6), Vlaams Belang (7), Ecolo (8) en SP.A (9). CD&V (10) sluit ook in Brussel het Vlaamse lijstje af, al is de allerlaatste plaats voor de PS (11).

Met de gemeenschappelijke volgnummers zijn niet alle lijstnummers nu uitgedeeld. In Vlaanderen bijvoorbeeld kunnen enkel partijen met minstens drie Vlaamse volksvertegenwoordigers daar gebruik van maken.

Lokale lijsten zullen dus een hoger nummer krijgen, te beginnen met acht. De trekking daarvoor volgt later deze maand in de betrokken gemeenten zelf. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content