Open VLD, Groen! en LDD vragen constructievere houding Vlaamse meerderheid

Vlaamse oppositiepartijen Open VLD, Groen!, en LDD, roepen de meerderheid op om volgend parlementair jaar constructiever te zijn.

Dat was donderdagmiddag de boodschap van de opmerkelijke gezamenlijke persconferentie van de drie fractieleiders. Ze schoven een aantal pistes naar voor om de willekeur van de meerderheid bij de parlementaire werking in te perken.

‘Meerderheid hangt als los zand aan elkaar’ De fractieleiders Sas van Rouveroij (Open VLD), Filip Watteeuw (Groen!) en Lode Vereeck (LDD) hekelden dat de werking van het Vlaams parlement eronder lijdt dat de Vlaamse regering en de bijbehorende meerderheid als los zand aan elkaar hangen.

Oppositie-initiatieven worden afgeblokt tot de meerderheid het eens is, zeggen ze. Daarmee wil de meerderheid vermijden dat het gebrek aan inhoudelijke samenhang wordt blootgelegd.

Schending controlerecht parlement

De drie oppositiepartijen klagen ook de schending van het controlerecht van parlementsleden aan. Interpellaties en vragen worden massaal geweigerd – Hermes Sanctorum (Groen! ) mocht een derde van zijn 52 vragen om uitleg niet stellen – of krijgen als antwoord dat de gegevens niet beschikbaar zijn – Vereeck kreeg in commissie van CD&V-minister Hilde Crevits te horen dat ze geen zicht had op studieresultaten inzake het Spartacusproject, terwijl de gegevens de dag nadien via haar partijgenoot Johan Sauwens in de krant raakten.

Initiatieven

De drie stellen vanuit de oppositie een aantal initiatieven voor om de werking van het Vlaams parlement te verbeteren. Zo kunnen het aantal vragen om uitleg, moties en resoluties verminderd worden, en kan er gedacht worden aan een bureau voor de commissies om de almacht en/of willekeur van de commissievoorzitter te beperken. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content