Open VLD: ‘Gehandicaptenbeleid is verkiezingsstunt’

Open VLD is niet onder de indruk van het nieuwe gehandicaptenbeleid dat de Vlaamse regering heeft uitgewerkt.

Open VLD is niet onder de indruk van het nieuwe gehandicaptenbeleid dat de Vlaamse regering heeft uitgewerkt. Vanaf de volgende regeerperiode een basisuitkering garanderen voor elke Vlaming met een handicap noemt parlementslid Vera Van der Borght ‘een vervroegde verkiezingsstunt’.

Vera Van der Borght (Open VLD) keurt de “vrijblijvende aankondigingspolitiek” van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) af. Op zich heeft de liberale oppositie geen probleem met de maatregelen van CD&V, sp.a en N-VA. “Minister Vandeurzen beseft na vier jaar eindelijk dat meer van hetzelfde geen oplossing zal bieden voor de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg”, zegt Van der Borght.

“De koerswijziging is goed, maar komt te laat.” Ze begrijpt niet dat de regering vier jaar de tijd heeft gehad om de basisuitkering te realiseren, maar nu “niet verder geraakt dan een vrijblijvende aankondiging”. Volgens Van der Borght wordt de hete brij doorgeschoven naar de volgende regering.

‘Onduidelijk hoe flexibel gezinshulp wordt gemaakt’

“Hoe groot zal de uitkering zijn? Zal het mensen werkelijk in staat stellen om de zorg thuis te organiseren? Wat zullen de voorwaarden zijn om een uitkering te krijgen? Allemaal vragen waar we geen antwoord op krijgen.”

Evenmin is duidelijk hoe flexibel de gezinshulp wordt gemaakt, zegt een kritische Open VLD. Het zal de volgende regering zijn die met de echte cijfers zal moeten werken, luidt het. “Aankondigingspolitiek in dergelijke delicate dossiers is onverantwoord. Het nieuwe gehandicaptenbeleid dat vandaag met veel poeha wordt voorgesteld, lijkt jammer genoeg op een vervroegde verkiezingsstunt, in plaats van op ernstig bestuur.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content