Onweer: Limburg Proeft preventief onruimd

Ook vandaag weer pakken donkere wolken zich samen boven belgië. © BELGA

Ook maandagavond hielden hevige onweersbuiten weer behoorlijk huis boven België. In Hasselt werd het culinaire evenement Limburg Proeft preventief ontruimd. In Sint-Niklaas liepen tientallen mensen snijwonden op.

De tweede editie van het culinaire evenement Limburg Proeft in Hasselt werd preventief ontruimd omwille van de onweersbuien die over de provincie trokken. Enkele honderden bezoekers werden opgevangen in de naastgelegen Ethias Arena, want het evenement had plaats in en rond de discotheek Versuz. De evacuatie is probleemloos verlopen.

De brandweer van Hasselt kreeg een veertigtal oproepen binnen voor water in kelders en ondergelopen straten. Aan de Veldstraat sloeg de bliksem in op een woning, maar de schade bleef beperkt tot één ruimte in het huis. Zuid-Limburgse brandweerkorpsen, zoals die van Tongeren en Sint-Truiden, kregen ook meldingen binnen in verband met de felle onweersbuien met hevige regenval en rukwinden. Het Truiense korps kreeg een tiental oproepen voor onder meer modder op de rijbaan, maar overal was de schade beperkt.

1600 vragen om noodhulp in Sint-Niklaas

De spoeddiensten van Sint-Niklaas verzorgden al een veertigtal mensen met snijwonden, en de brandweer kreeg al 1600 aanvragen voor noodhulp. Dat meldt de crisiscel van Sint-Niklaas maandagavond om 20.45 uur.

In Sint-Niklaas is sinds maandag 11.00 uur de gemeentelijke fase van het stedelijk noodplan afgekondigd. Brandweer en stedelijke diensten zijn sinds maandag 02.30 uur aan het werk om beschermende maatregelen te nemen.

Omdat code oranje tot dinsdagochtend 08.00 uur van kracht is, vraagt het stadsbestuur rekening te houden met de weerwaarschuwingen en de aanbevelingen van het KMI.

Bomen op de rijweg

Ook de brandweerdiensten in het oosten van het land hebben een drukke avond gehad. Er waren heel wat kelders ondergelopen in gemeenten als Welkenraedt, Limbourg, Plombières en Malmédy. Er moesten ook omgewaaide bomen van de rijweg gehaald worden op verschillende plaatsen.

De brandweer van Andenne, in de provincie Namen, is na een zwaar onweer na 19.00 uur een tiental keer moeten uitrukken. Het ging meestal over bomen die over de rijweg of op huizen waren gevallen. In het noorden van de provincie Namen waren er ook een zestigtal interventies gebeurd omstreeks 21 uur.

In de gemeente Mettet moesten de brandweerlui van Fosses-la-Ville een twintigtal keer uitrukken voor wateroverlast in woningen en 13 keer voor wegen die overspoeld waren door modder. Om 21 uur waren ze nog druk in de weer met het uitdelen van zandzakjes aan bewoners.

Kelders leeggepompt

In Eghezée waren takken op een woning neergekomen en een zevental keer moesten bomen, die op rijwegen waren neergevallen, geruimd worden. Ook in de stad Namen moesten kelders leeggepompt worden, bomen omgezaagd en blootliggende daken afgedekt. Sambreville bleef gespaard van het noodweer.

Ook de Ardense stad Saint-Hubert (provincie Luxemburg) en omgeving zijn geteisterd door een hevig noodweer. Er waren hagelbuien en hevige windvlagen. Even na 21 uur waren er al een honderdtal tussenkomsten van de brandweer voor schade aan daken. Er vielen enkele bomen over de rijweg van de N89. Er waren ook een twintigtal oproepen voor overstromingen.

Honderd oproepen in Luik

De brandweer in Luik en de politiezones in de rand van Luik hebben tussen 19.00 en 20.00 een honderdtal oproepen gekregen vanwege het zware onweer dat over het land trok, maar er was gelukkig geen sprake van ernstige incidenten. Ook in het noorden van de provincie Luxemburg kregen de hulpdiensten tientallen oproepen.

De oproepen gingen voornamelijk over ondergelopen kelders, omgevallen bomen en losgerukte elektriciteitskabels. Er vielen geen gewonden.(Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content