Ontwerp sociaal akkoord: LBC nipt tegen, ACV-bouw/industrie/energie nipt voor

Ferre Wyckmans, algemeen secretaris LBC © BELGA

De ACV-beroepscentrale ACVBIE (Bouw – Industrie & Energie) heeft het ontwerp van sociaal akkoord nipt goedgekeurd met 52,5 procent voor en 47,5 procent tegen. Enkele uren eerder had de christelijke bediendencentale LBC zich nipt tegen het akkoord uitgesproken.

Vandaag dinsdag komt de algemene raad van het ACV samen. Die stemt over het ontwerp dat onder meer voorziet in een loonmarge van 0,8 procent en een verhoging van de minimumuitkeringen met 2 procent.

De nipte goedkeuring door ACVBIE werd door de woordvoerster via Twitter gemeld, wat betekent dat er geen details bekendgemaakt zijn.

De afwijzing met “nipt boven vijftig procent” door LBC-NVK, de grootste centrale binnen het ACV, heeft volgens algemeen secretaris Ferre Wyckmans in een gesprek met deredactie.be te maken met “het veelvoud aan onrechtvaardige maatregelen in het regeringsbeleid”. Wyckmans verwijst naar de loonmarge van 0,8 procent. “Met een indexsprong van 2 procent gaat de koopkracht finaal wel 1,2 procent achteruit”.

‘Geen vrije onderhandelingen’

Voor de bediendecentrale kan het niet de bedoeling zijn dat via sociaal overleg zaken worden verworven, die politiek worden ongedaan gemaakt. Of dat sociaal overleg moet dienen om foute beleidskeuzes wat te verzachten. “Dat is een scenario dat niet houdbaar is. Dat zijn geen vrije onderhandelingen”.

LBC-NVK wijst met een beschuldigende vinger naar N-VA, en in het bijzonder naar recente uitspraken van kamerlid Zuhal Demir over de beperking van uitkeringen in de tijd, of van minister Van Overtveldt over de tax-shift. “Het lijkt wel of de N-VA een strategie aanhoudt om het overleg te doen mislukken. Dit maakt het debat er niet makkelijker op”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content