Ontslagen professor moet aardbeien plukken van OCMW

Frank Thevissen © BELGA
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Redacteur Knack

De ontslagen VUB-docent Frank Thevissen moet van het OCMW van Lanaken aardbeien gaan plukken. Dat achten ze daar een geschikte job voor de oud-communicatiewetenschapper.

De ontslagen VUB-docent Frank Thevissen moet van het OCMW van Lanaken aardbeien gaan plukken. Dat achten ze daar een geschikte job voor de communicatiewetenschapper, schrijven De Morgen en Het Nieuwsblad.

Frank Thevissen werd in 2008 ontslagen als docent aan de Vrije Universiteit Brussel nadat hij twee opeenvolgende negatieve evaluaties kreeg. Thevissen vocht dat aan.

‘Met mijn ervaring dacht ik snel een nieuwe job te vinden, maar blijkbaar was ik ‘verbrand’. Bedrijfsleiders die mijn naam even googelen, zien meteen dat ik na het bruuske ontslag in conflict lig met de VUB, en trekken snel hun conclusies’, zegt Thevissen in de kranten.

Juridische stappen

Na vijf jaar vruchteloos werk zoeken, ging Thevissen bij het OCMW aankloppen. Daar kreeg hij onlangs de vraag waarom hij zich nog niet opgegeven had als aardbeienplukker. ‘Ik wist niet wat ik hoorde,’ zegt hij aan De Morgen. Toch zegt Thevissen in te gaan op enkele vacatures in de sector van het ‘vast fruit’, ‘om zulke wanpraktijken aan te kunnen klagen en juridische stappen te ondernemen.’

VDAB: ‘Alleen vijf maanden na ontslag job in lijn van beroep’

De VDAB is niet onder de indruk van Thevissens besluit om het juridisch te spelen. ‘De wet bepaalt alleen dat iemand in de eerste vijf maanden na zijn ontslag een job moet worden aangeboden die in de lijn ligt van zijn beroep of studies. Ben je jonger dan dertig, dan is dat zelfs maar drie maanden,’ zegt woordvoerster Bartelijne van den Boogert.

‘De kans dat hij alsnog een baan krijgt in het academische milieu is na al die jaren echt wel superklein geworden. En door aardbeien te plukken, laat hij de werkloosheid toch even achter zich.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content