Opinie

Kristof Calvo en Stefaan Van Hecke (Groen)

‘Ontslag Galant is niet de oplossing, hoogstens een startschot voor meer veiligheid en transparantie’

Kristof Calvo en Stefaan Van Hecke (Groen) Federale parlementsleden voor Groen

‘Onze burgers moeten weer vertrouwen kunnen hebben in onze instellingen en in de inspanningen van onze regering voor meer veiligheid’, schrijven Stefaan Van Hecke en Kristof Calvo na het oppositiewerk van de afgelopen week, dat geleid heeft tot het ontslag van minister Galant. ‘Premier Michel moet daarin het voortouw nemen.’

Wat uiteindelijk onvermijdbaar werd, is gebeurd: het einde van Jacqueline Galant als minister van mobiliteit. De voorbije dagen heeft Ecolo-Groen heel wat informatie uitgebracht waaruit bleek dat zij nalatig is geweest op vlak van veiligheid van de luchthavens. Dat is wat parlementsleden moeten doen. Maar het werk is niet af voor de Kamer. Het begint maar. Het ontslag van minister Galant is niet de oplossing, het is hoogstens een startschot voor meer veiligheid en transparantie. Het ontslag is ook niet het belangrijkste, mensen dreigen hun vertrouwen te verliezen in onze veiligheid en onze instellingen, net op moment dat ze zich sterk en weerbaar moeten voelen.

‘Ontslag Galant is niet de oplossing, hoogstens een startschot voor meer veiligheid en transparantie’

‘Het is onaanvaardbaar dat informatie niet aan de Kamer is gegeven’ oordeelt premier Michel deze ochtend. Inderdaad. Dat was uiteindelijk hét probleem. Minister Galant had de informatie over de gebrekkige veiligheid van de luchthavens wel degelijk ontvangen, maar er kwam geen krachtdadige reactie. Ministers mogen het parlement niet voorliegen. Wat een minister – blauw, oranje, rood, geel of groen – altijd moet doen is de waarheid vertellen.

Gisterenavond in volle plenaire vergadering hebben we de leugens zwart op wit kunnen aantonen, het ontslag is dan ook logisch. Door dit te tolereren dreigde de eerste minister anders een cultuur van volledige onverantwoordelijkheid te installeren in zijn regering.

Maar laten we heel duidelijk zijn. Minister Galant is niet verantwoordelijk voor de aanslagen in Zaventem, ze is wel verantwoordelijk voor het opvolgen van kritische rapporten, voor de veiligheidssituatie op de Belgische luchthavens en vooral verantwoordelijk voor haar eigen communicatie. Op die punten heeft ze fouten gemaakt. Daar kon je niet meer omheen.

Vraagtekens over veiligheid blijven

De minister stapt nu wel op, maar de vraagtekens over de veiligheid blijven. Nog altijd hopen we dat de aanslagen en de politieke gebeurtenissen van deze week, zullen zorgen voor meer daadkracht en vastberadenheid voor de veiligheid van onze burgers. Dit ontslag kan een nieuwe start betekenen. Het begin van meer transparantie en meer veiligheid. Daarvoor moet premier Michel nu het voortouw nemen. Onze burgers moeten weer vertrouwen kunnen hebben in onze instellingen en in de inspanningen van onze regering voor meer veiligheid.

Hoe staat het met het actieplan een jaar na het vernietigende rapport van de Europese Commissie?

Een cruciale opdracht is ook weggelegd voor de parlementaire onderzoekscommissie. Ook de voorbije dagen is immers aangetoond dat er zaken beter kunnen en moeten. Over de veiligheid van de luchthavens zijn er nog heel wat open vragen. Hoe staat het met het actieplan een jaar na het vernietigende rapport van de Europese Commissie? Gaat er geïnvesteerd worden en kunnen we voldoen aan al de opmerkingen die de Europese Commissie heeft opgesteld. Die vragen en verantwoordelijkheden moeten ook uitgeklaard worden.

Volgende week start de onderzoekscommissie. Dat is voor ons geen heksenjacht op ministers. Wel verwachten we van hen antwoorden op de openstaande vragen, ook van Jambon, Geens, Reynders en Michel. Voor ons is de absolute prioriteit de veiligheid verbeteren. Dat is voor ons de inzet. En dat daar grote problemen zijn, zelfs structurele problemen, valt elke dag moeilijker te ontkennen. Niet alleen bij de veiligheid van de luchthavens maar ook bij justitie, politie, etc.

Wij zijn vastberaden om dat in de onderzoekscommissie volop te onderzoeken.

Kristof Calvo

Fractieleider

Stefaan Van Hecke

Lid Onderzoekscommissie

Partner Content