Ontruiming Calais: Jambon en Decaluwé zetten 290 extra agenten in aan Franse grens

Jan Jambon © Belga Image

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé (CD&V) zetten tot 290 extra politieagenten in aan de Franse grens. Ze vrezen een toename van vluchtelingen wanneer het kamp in Calais ontruimd wordt.

‘Het is uitdrukkelijk de bedoeling om kampen als in Calais te vermijden,’ zo opende minsiter van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de persconferentie. ‘Het toeristisch seizoen opent binnenkort, we mogen niets aan het toeval overlaten om een economische impact zoveel als mogelijk te vermijden.’

‘Het kamp in Calais wordt binnenkort ontruimd, maar we zien nu al een beweging richting België. Gisteren hebben we 34 mensen opgepakt in Adinkerke. Het potentieel ligt op enkele duizenden.’

Jambon benadrukt dat deze mensen geen asielzoekers zijn, maar transitmigranten. ‘Ze zullen, wanneer opgepakt, het bevel krijgen om onmiddelijk het land te vertrekken. niet binnen 5 dagen, maar oinmiddelijk.’

Hij kondigt ook extra controle aan in de haven van Zeebrugge, want ‘daar zien we al extra druk’.

Deze actie, een afwijking van het Schengen-akkoord, is vandaag gemeld aan de Europese Commissie, aldus Jambon. ‘Deze actie zal duren zo lang als nodig.’ Jambon maakt hiervoor 250 tot 290 agenten vrij. Die komen zowel uit de lokale als de federale politiekorpsen.

‘Enorme druk aan onze grens’

Carl Decaluwé spreekt over een ‘enorme druk’ aan de grens, en die neemt toe: ‘In november 2015 pakten we 362 illegalen op. In december waren dat er 783, in januari 950. Voor februari zitten we al aan meer dan 750.’

64 procent van de mensen die worden opgepakt, zijn mensen die illegaal in het land verblijven. ‘De helft is afkomstig uit Iran, een derde uit Irak.’

Vlaanderen stelt geen gebouwen ter beschikking van transitmigranten

De Vlaamse overheid stelt geen gebouwen ter beschikking van de transitmigranten die aan de Belgische kust opduiken. De betrokken mensen willen immers geen asiel aanvragen en willen ook niet begeleid worden om terug te keren, zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) dinsdag in het Vlaams Parlement.

Met de dreigende sluiting van de tentenkampen in Noord-Frankrijk duiken er steeds meer mensen zonder geldige verblijfspapieren op aan de Belgische kust. Ze proberen via de haven van Zeebrugge in het Verenigd Koninkrijk te geraken. Provinciegouverneur Carl Decaluwe en de burgemeester van Brugge Renaat Landuyt proberen te voorkomen dat er rond Zeebrugge tentenkampen ontstaan.

Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld) uit Brugge vroeg aan minister-president Bourgeois waar hij opgepakte mensen in illegaal verblijf zou huisvesten. “Criminelen die in de gevangenis zitten, hebben vaak ernstige zaken op hun kerfstok”, zei Van Volcem. “Een illegaal pleegt strafbare feiten, maar die zijn niet strafbaar genoeg om hen voor de rechtbank te brengen. Moeten zij dan maar gewoon creperen in de kou?”.

“Ik denk niet dat de Vlaamse overheid gebouwen ter beschikking moet stellen van de transitmigranten”, zei Bourgeois. “Die mensen zitten niet in een wettelijk statuut en willen dat ook niet aanvragen.” Bourgeois zei dat de meeste transitmigranten als economische migrant naar het Verenigd Koninkrijk willen. “Ze gaan er van uit dat ze daar wellicht makkelijker nachtwinkels of andere activiteiten kunnen ontplooien. Er is daar ook geen burgerlijke stand, er zijn geen identiteitskaarten. Het is het mekka voor een aantal van die mensen”.

De minister-president kreeg ook vragen over het infopunt dat het door de Vlaamse overheid gesubsidieerde Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) in Zeebrugge heeft opgericht voor de transitmigranten. De Brugse burgemeester Landuyt zei in de parlementscommissie te betreuren dat het CAW geen overleg had gepleegd met de lokale autoriteiten. “Wat we echter niet begrijpen, is dat ze afspraken maken met de pastoor, maar niet met de burgemeester”, zei hij. Bourgeois zat daarover op dezelfde lijn als Landuyt. “Het is goed dat mensen hun humanitaire taak op zich nemen, maar het is jammer dat ze dat doen op een ongecoördineerde manier en niet afgestemd met die mensen die bekommerd zijn om een beleid te voeren dat erop gericht is om problemen te vermijden.”

“Vergeet niet dat het hier om mensen gaat”

“België kan niet zomaar iedereen tegenhouden aan de grens. Voor elk individu moet de nood aan bescherming worden ingeschat, bijvoorbeeld voor minderjarigen, slachtoffers van mensenhandel of mensen die medische zorgen nodig hebben.” Dat stellen de humanitaire organisaties Amnesty International en Vluchtelingenwerk Vlaanderen. “We mogen niet vergeten dat het hier gaat om mensen.”

Amnesty International en Vluchtelingenwerk Vlaanderen roepen op om de basisrechten van migranten en asielzoekers te respecteren. Ze reageren daarmee op de grenscontroles die sinds maandagavond aan de Frans-Belgische grens worden gehouden, een maatregel die dinsdagmiddag door minister van Binnelandse Zaken Jambon (N-VA) en de West-Vlaamse provinciegouverneur Carl De Caluwé (CD&V) werd verdedigd in het kader van de ordehandhaving die nodig is in het licht van de nakende ontruiming van het tentenkamp van Calais in Noord-Frankrijk.

Amnesty en Vluchtelingenwerk wijzen op de nood aan degelijke informatie voor de migranten en asielzoekers. “Het is absurd dat migranten moeten afgaan op geruchten en verhalen van smokkelaars. Velen kennen de asielprocedures niet of weten niet dat ze via gezinshereniging naar Groot-Brittannië zouden kunnen gaan. Correcte en duidelijke informatie over de mogelijke procedures zou hen toelaten om een geïnformeerde keuze te maken”, zegt Eva Berghmans van Amnesty International.

De organisaties vinden de inspanningen van Dokters van de Wereld, het CAW en de vele vrijwilligers hierbij van grote waarde. “Maar de Belgische regering moet personeel inzetten om migranten te informeren over hun rechten en hen juridische bijstand te geven”, klinkt het in een gezamenlijk persbericht van de beide organisaties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content