Onhandelbare gevangene Farid Bamouhammad, alias ‘Farid le Fou’, overleden

© Belga

De Fransman van Algerijnse origine, met de bijnaam ‘Farid le Fou’, werd 51 jaar. Hij kampte met een veralgemeende kanker in terminale fase.

Bamouhammad werd afgelopen woensdag overgeplaatst van de gevangenis van Sint-Gillis naar de dienst palliatieve zorgen van het ziekenhuis. Volgens de familieleden die aan zijn ziekbed waakten, werd hij gehospitaliseerd na een hongerstaking van drie weken en een drinkstaking van een week. Zijn laatste momenten beleefde hij zonder enige bewaking van cipiers of van de politie, preciseren de familieleden nog.

Bamouhammad heeft een zwaar gerechtelijk verleden. Hij kreeg in totaal meer dan 30 jaar celstraf voor moord, diefstal met geweld en gijzelnemingen en moest in theorie nog tot 2027 achter de tralies blijven. Bij zijn verschillende overplaatsingen zorgde hij regelmatig voor sociale onrust bij de cipiers.

Wegens zijn onvoorspelbare reacties en onhandelbaar gedrag, kreeg hij de bijnaam Farid ‘le Fou’.

In januari 2017 werd bij Bamouhammad kanker in een terminale fase vastgesteld. De behandeling die hem daarvoor werd voorgeschreven, kreeg geen vat op de ziekte. Hij werd vrijgelaten om medische redenen en gehospitaliseerd, nadat hij eerder al was overgebracht van de gevangenis van Leuze naar de medische vleugel van de gevangenis van Sint-Gillis. Een maand later vloog hij weer de cel in. Bamouhammad werd nog een aantal keer met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Uiteindelijk werd hij woensdag overgeplaatst van de gevangenis van Sint-Gillis naar de dienst palliatieve zorgen van het Sint-Elisabethziekenhuis in Ukkel, waar hij zaterdagnacht overleed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content