‘Ongeacht uitkomst overleg sowieso hinder op het spoor’

© Belga

Ongeacht het resultaat van het overleg bij de NMBS maandag, zal er dinsdag hinder zijn op het spoor. Daar heeft ACOD-topvrouw Chris Reniers voor gewaarschuwd in De Zevende Dag.

Ongeacht het resultaat van het overleg bij de NMBS maandag, zal er dinsdag hinder zijn op het spoor. Daar heeft ACOD-topvrouw Chris Reniers voor gewaarschuwd in De Zevende Dag op één. Ze liet ook verstaan dat ze zich zou neerleggen bij boetes voor de wilde stakers, op voorwaarde dat dit correct verloopt.

De acties van de vakbonden bij de openbare diensten op dinsdag 31 mei staan al lang gepland, onderstreepte Reniers. Het gaat om een betoging in Brussel en een concentratie in Gent, gericht tegen het beleid van de regeringen. De aanhoudende wilde staking van de Waalse spoorbonden kwam daar onverwacht nog bovenop.

Maar zelfs al levert het overleg daarover maandag iets op, dan nog zal er dinsdag hinder zijn op het spoor. “Ik denk dat er dinsdag – daar wil ik nu toch al duidelijk over zijn – wel hinder zal zijn op het spoor”, aldus Reniers. Sommige mensen zullen immers staken om te kunnen gaan betogen. Ook in sommige scholen, crèches of andere openbare diensten zal er mogelijk hinder zijn omdat mensen naar de manifestaties komen, waarschuwde de ACOD-topvrouw.

Reniers toonde zich wel opnieuw streng voor haar Franstalige kameraden, waarmee ze maandag rond de tafel gaat. “We hebben statuten en die moeten nageleefd worden door iedereen, van hoog tot laag. Op dit moment is dat niet gebeurd”, zei ze. “Zomaar een algemene staking aankondigen zoals woensdagavond is gebeurd, is contraproductief en gaat de zaak niet vooruit helpen.”

De boetes voor wilde stakers noemde Reniers een zaak van de NMBS-directie. Ze opperde dat er uitzonderingen mogelijk zijn om toch geen boetes op te leggen. Maar als de directie beslist om dat wel te doen, “gaan wij bekijken of de motivering om die te innen correct is”.

“En als dat correct is, dan is het zo”, aldus Reniers. De vakbondsvrouw noemde de stakingen van de Franstalige cipiers tot slot een brug te ver. Ze herhaalde dat er een goed voorstel op tafel ligt en vindt dat de bonden dat moeten aanvaarden. “Want dat toont dat in dit land op een bepaald moment overleg nog werkt.” (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content