In het Duitse Wunsiedel in Oberfranken, organiseren neonazi's jaarlijks een mars ter herdenking van de gedeputeerde van Adolf Hitler, Rudolf Hess. Maar, zo meldt Der Spiegel, afgelopen weekend draaide de wandeling op iets anders uit: voor elke afgelegde meter, werd 10 euro aan de ngo EXIT-Duitsland gestort. Een organisatie die nazi's uit het land wil weren door extremisten te helpen de beweging te verlaten en een nieuw leven op te bouwen.

Alternatief tegenprotest

Een klein dorp met een groot probleem. Zo stelt Wunsiedel bij de Tsjechische grens zichzelf voor. Want toen Hess er in 1988 begraven werd, werd het een trekpleister voor neonazi's van over heel Europa. Toen het verwijderen van het graf in 2011 geen soelaas bood - hoewel de 4.500 neonazi's die ongeveer een decennium geleden naar Wunsiedel trokken, 15 november nog slechts met 200 waren - bedacht het dorp een nieuw plan. De groep 'Rechts gegen Rechts' besloot de actie om te keren naar iets positiefs.

'We wilden een alternatief voor tegenprotesten in het leven roepen', verklaart Fabian Wichmann van EXIT-Duitsland aan de website The Local. De gedreven neonazi's startten hun mars zonder te beseffen dat het doel ervan veranderd was.

10.000 euro tegen nazi's

Onderweg werd dat hen echter duidelijk gemaakt aan de hand van banners met vervormde slogans die alludeerden op het Derde Rijk. 'Mein Mampf' ('mijn snack'), luidde er eentje met een knipoog naar Hitlers autobiografie, en deelnemers werden er getrakteerd op bananen. Hoewel volgens Wichmann slechts één banaan werd meegenomen en niemand kon bevestigen of die opgegeten werd.

Na bepaalde afstanden werd ook duidelijk gemaakt hoeveel geld ze al in het laatje hadden gebracht. Om uiteindelijk de eindmeet te bereiken met 10.000 euro. 'Een absoluut succes', aldus de woordvoerder van de burgemeester, Inge Schuster, in The Local.

Van de wandelaars kwam er amper reactie, behalve een enkele vermelding op sociale media zegt de nieuwssite. 'Ze zullen waarschijnlijk nog terugkomen. De geschiedenis van het dorp is te belangrijk voor ze. Maar we hebben er ten minste iets goeds uitgehaald', verklaart Wichmann. 'We zouden die actie zeker herhalen als de gelegenheid zich voordoet', besluit ook Schuster.

In het Duitse Wunsiedel in Oberfranken, organiseren neonazi's jaarlijks een mars ter herdenking van de gedeputeerde van Adolf Hitler, Rudolf Hess. Maar, zo meldt Der Spiegel, afgelopen weekend draaide de wandeling op iets anders uit: voor elke afgelegde meter, werd 10 euro aan de ngo EXIT-Duitsland gestort. Een organisatie die nazi's uit het land wil weren door extremisten te helpen de beweging te verlaten en een nieuw leven op te bouwen.Een klein dorp met een groot probleem. Zo stelt Wunsiedel bij de Tsjechische grens zichzelf voor. Want toen Hess er in 1988 begraven werd, werd het een trekpleister voor neonazi's van over heel Europa. Toen het verwijderen van het graf in 2011 geen soelaas bood - hoewel de 4.500 neonazi's die ongeveer een decennium geleden naar Wunsiedel trokken, 15 november nog slechts met 200 waren - bedacht het dorp een nieuw plan. De groep 'Rechts gegen Rechts' besloot de actie om te keren naar iets positiefs. 'We wilden een alternatief voor tegenprotesten in het leven roepen', verklaart Fabian Wichmann van EXIT-Duitsland aan de website The Local. De gedreven neonazi's startten hun mars zonder te beseffen dat het doel ervan veranderd was. Onderweg werd dat hen echter duidelijk gemaakt aan de hand van banners met vervormde slogans die alludeerden op het Derde Rijk. 'Mein Mampf' ('mijn snack'), luidde er eentje met een knipoog naar Hitlers autobiografie, en deelnemers werden er getrakteerd op bananen. Hoewel volgens Wichmann slechts één banaan werd meegenomen en niemand kon bevestigen of die opgegeten werd.Na bepaalde afstanden werd ook duidelijk gemaakt hoeveel geld ze al in het laatje hadden gebracht. Om uiteindelijk de eindmeet te bereiken met 10.000 euro. 'Een absoluut succes', aldus de woordvoerder van de burgemeester, Inge Schuster, in The Local.Van de wandelaars kwam er amper reactie, behalve een enkele vermelding op sociale media zegt de nieuwssite. 'Ze zullen waarschijnlijk nog terugkomen. De geschiedenis van het dorp is te belangrijk voor ze. Maar we hebben er ten minste iets goeds uitgehaald', verklaart Wichmann. 'We zouden die actie zeker herhalen als de gelegenheid zich voordoet', besluit ook Schuster.