Keuzestress in moderne tijden: wat doe je met je lichaam na de dood?

Het aanbod van doodskisten en urnes wordt steeds groter © iStock

Steeds meer mensen regelen hun eigen begrafenis. Maar met de ‘originele’ en nieuwe manieren van begraven lijkt dat heel wat keuzestress met zich mee te brengen.

Meer en meer Belgen regelen hun eigen begrafenis. Dat komt doordat de meesten onder hen niet willen dat deze ‘last’ op de schouders van de nabestaanden terechtkomt of omdat ze er zeker van willen zijn dat ze begraven worden zoals ze zelf het liefst willen. Daarnaast besparen ze familie of vrienden ook van de grote kost die daarmee gepaard gaat. In België kost een begrafenis gemiddeld zo’n 4000 euro.

En hoewel het praktisch gezien gemakkelijk is om je eigen begrafenis te regelen, zorgt dat bij heel wat mensen voor twijfel. Want in deze maatschappij word je niet alleen in de supermarkt geconfronteerd met tientallen verschillende producten die allemaal beweren hetzelfde effect te hebben. Denk aan de eindeloos lijkende rijen boter die beweren het lekkerst én het best voor de gezondheid te zijn. En ook al lijkt het misschien een beetje luguber, deze trend trekt zich ook door op het vlak van begrafenissen. We zetten de origineelste ’trends’ op een rijtje.

Reïncarneer in een boom

Na de dood terugkeren als een boom is de ultieme wens van velen. Er bestaan biologisch afbreekbare urnen die opgedeeld zijn in twee compartimenten. Het onderste gedeelte is voor de as, het bovenste voor de boomzaadjes. Na enkele jaren groeit er dan mits wat geluk een boom die gevoed werd door de as van de overledene.

Tatoeages

Mensen met tatoeages krijgen vaak een en dezelfde vraag voorgeschoteld: “Maak je jezelf geen zorgen over die tekeningen op je lijf als je oud en gerimpeld bent?” Velen onder hen vinden het dan ook ware geldverspilling. Wel, hier is een kans om te bewijzen dat het niet zo is en dat tatoeages wel degelijk heel waardevol kunnen blijken.

De National Association for the Preservation of Skin Art of kortweg NAPSA, biedt de mogelijkheid om een tatoeage van de overledene te laten verwijderen en bij te houden. Om dat te kunnen doen moet je jezelf aanmelden bij de organisatie om de tatoeage te registreren. Binnen de 60 uur na overlijden wordt de tatoeage dan verwijderd. De nabestaanden ontvangen het kunststukje drie tot zes maanden later. Momenteel is dit enkel mogelijk in Amerika, maar de organisatie is van plan het concept snel te exporteren naar het buitenland.

Het is wel mogelijk in België om een tatoeage te zetten waarbij een beetje as van de overledene wordt verwerkt in de inkt. Op die manier proberen sommigen hun dierbaren zo dicht mogelijk bij hen te houden, zelfs na de dood.

Vereeuwig jezelf in een kunstobject

Vandaag de dag bestaan er ringen, halskettingen en armbanden waar je de as van een overledene in kan verwerken. Muziekliefhebbers kunnen hun as ook laten verwerken in een elpee met hun lievelingsmuziek op.

Groene begrafenissen

Veel mensen vinden het belangrijk om ook na de dood hun steentje bij te dragen aan het behoud van de natuur. Een groene begrafenis biedt daarvoor de ideale oplossing. Wanneer iemand sterft, wordt het lichaam traditiegetrouw gebalsemd, waarbij begrafenisondernemers gebruikmaken van producten die het ontbindingsproces afremmen. Die producten dringen op termijn door in de bodem, wat niet goed is voor het milieu. Tijdens een natuurlijke begrafenis wordt de overledene om die reden niet gebalsemd. Enig nadeel is wel dat het dan allemaal vrij snel moet gaan. Anders loop je het risico dat het ontbindingsproces al start nog voor de persoon effectief wordt begraven.

Keuzestress in moderne tijden: wat doe je met je lichaam na de dood?
© Getty Images

Daarnaast worden ook de klassieke doodskisten en urnen achterwege gelaten. Vandaag de dag kan je kiezen voor biologisch afbreekbare urnen gemaakt uit organisch materiaal zoals de kokosschil of voor een doodskist gemaakt van hout dat komt uit bossen met herplantplicht. Zelfs de binnenbekleding bestaat uit stof dat biologisch afbreekbaar is of uit stro. Je kan de urne of kist dan laten bijzetten in een natuurbegraafplaats, ten midden van een groot bos waar mensen ook gewoon naartoe komen om er te wandelen. Die zijn vooral in Nederland een groot succes, waar overledenen ook in gewaden in plaats van kisten worden begraven.

Cryomatie en resomatie

Cryomatie en resomatie zijn beiden nog niet toegestaan in België, maar dat is volgens ‘believers’ slechts een kwestie van tijd. Deze processen vormen een alternatief voor de traditionele crematie waarbij het lichaam wordt verbrand. Bij het resomatieproces verwatert het lichaam in plaats van het te verbranden. Op een temperatuur van 150 tot 180 graden Celsius lost het lichaam op in een machine die gevuld is met water. Na afloop blijft er as over, net zoals bij een crematie. Het voordeel hieraan is dat er veel minder energie nodig is en dat er geen schadelijke stoffen zoals dioxines en kwik vrijkomen.

Bij cryomatie daarentegen wordt het lichaam tien dagen gekoeld tot -18 graden Celsius waarna het samen met de kist wordt ondergedompeld in vloeibare stikstof. Daarna worden de resten op een trilplaat geplaatst waardoor er enkel witte as overblijft. In Nederland wordt al door een uitvaartverzekeraar onderzocht of dit een goed alternatief zou bieden voor het verbranden van lichamen.

Stuur jezelf naar de ruimte

Keuzestress in moderne tijden: wat doe je met je lichaam na de dood?
© BELGA

Het bedrijf Celestis biedt de mogelijkheid om je as de ruimte in te lanceren. Eerder werden Majel Barrett en haar man Gene Roddenberry, de bedenkers van de sciencefictionserie Star Trek, al in de ruimte begraven. Ook de as van acteur James Doohan, bekend als Scotty uit Star Trek werd in de ruimte gelanceerd. Heel populair is het wel niet, want in 2015 waren er slechts twee bestellingen. Dat zal vast iets te maken hebben met het dure prijskaartje. Een retourtje ruimte-aarde kost al snel 1295 dollar (zo’n 1170 euro). Wil je dat je as gelanceerd wordt richting de maan – en daar ook blijft – dan kost dat al snel 12.500 dollar (zo’n 11.300 euro).

Een gepersonaliseerde kist

Voor diegenen die alle voorgaande opties te ver vonden gaan, maar wel origineel uit de hoek willen komen bestaat er ook nog een alternatief: de gepersonaliseerde doodskist of urne. (MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content