Onderhandelende partijen vergaderen per taalgroep

Bemiddelaar Johan Vande Lanotte heeft vrijdag eerst met de Vlaamse partijen samengezeten en daarna met de Franstalige.

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) heeft vrijdagnamiddag apart vergaderd met de Nederlandstalige en Franstalige partijen die deelnemen aan de onderhandelingen over de staatshervorming.

Veel concreets leverden de vergaderingen, die respectievelijk geleid werden door N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo, naar verluidt niet op. Voorafgaandelijk aan de vergadering was al gezegd dat er geen concreet voorstel op tafel zou liggen en dat het om aftastende gesprekken ging.

Het is afwachten of er weer een gezamenlijke vergadering komt met de zeven partijen (N-VA, PS, CD&V, CDH, SP.A, Ecolo en Groen!).

Maar alvast begin volgende week zou er weer per taalgroep rond de tafel worden gezeten, zo verluidde na afloop van de vergadering. Maandag zouden de Vlaamse partijen vergaderen, dinsdag de Franstaligen partijen.

De afspraak om per taalgroep te onderhandelen werd op maandag 17 januari gemaakt door Vande Lanotte, De Wever en Di Rupo.

Het ging toen om hun tweede ontmoeting sinds de koning Vande Lanotte op 11 januari had gevraagd voort te werken in nauwe samenspraak met Di Rupo en De Wever. De eerste vergadering op 12 januari, bedoeld om werkafspraken te maken, had niet veel opgeleverd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content