Onderhandelaars op zoek naar laatste miljard

Coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) © BELGA

De federale onderhandelaars zijn momenteel op zoek naar het laatste miljard om de begroting rond te krijgen. Hoewel het niet uitgesloten is dat er dit weekend geland wordt, zijn er toch nog wat obstakels.

Hoewel de afgelopen dagen soms leek alsof de federale onderhandelaars wat rondjes draaien, werd er achter de schermen wel stapje voor stapje vooruitgang geboekt. Volgens De Tijd is er nog één miljard nodig om de begroting rond te krijgen. Het is niet uitgesloten dat de onderhandelaars dit weekend landen. ‘Ofwel landen we, ofwel ontploft het’, vat een onderhandelaar het samen.

Het is niet ongebruikelijk dat in de aanloop naar de landing nog een kleine crisis de kop opsteekt, zodat alle onderhandelende partijen voor hun achterban kunnen tonen dat ze het maximum uit de brand hebben gesleept.

Momenteel is er al een consensus dat het begrotingsevenwicht vooruitgeschoven wordt naar 2018. Dat betekent dat er de komende vier jaar elf miljard moet worden gevonden. Over de geplande lastenverlaging voor bedrijven zou er al een akkoord zijn, net zoals over een ‘sociaal gecorrigeerde’ indexsprong.

Meer moeilijkheden zijn er met de ‘linkse trofee’ waar CD&V mee wil uitpakken. Als een meerwaardebelasting op aandelen niet mogelijk is, dan zou de partij inzetten op een verhoging van de roerende voorheffing.

Ook over een verlaging van de personenbelasting is er nog geen eensgezindheid.

Premierschap hangt als schaduw boven MR

Als MR-voorzitter Charles Michel premier zou worden, is de kans groot dat Didier Reynders de leiding van de partij zal willen overnemen, schrijft De Tijd nog. In dat geval zou de aloude spanning binnen de MR ook geïmporteerd worden in de federale regering. Het is niet duidelijk of de Vlaamse partijen dat zien zitten. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content