Onbehagen bij CDH: ‘Scheur tussen linker- en rechtervleugel dreigt’

CDH-voorzitter Benoit Lutgen zag het toch niet zitten. © BELGA
Olivier Mouton
Olivier Mouton Politiek redacteur bij Le Vif/L'Express

‘Benoît Lutgen heeft een serieuze gok gewaagd door zijn partij aan de PS te binden en brutaal de N-VA af te wijzen’, klinkt het binnen de top van de partij.

“Het is evident dat we tegenwoordig elke dag kiezers verliezen”. Die ontnuchterende vaststelling komt uit de mond van een CDH-kopstuk en illustreert hoe groot het onbehagen in de top van de partij is.

Ondertussen onderhandelt de MR alleen om een Zweedse centrumrechtse coalitie op de been te brengen op het federale niveau. Ook al wordt het voorzitterschap van Benoît Lutgen (nog) niet bedreigd, sommige van zijn keuzes worden intern betwist, met name de snelle onderhandelingen met de PS in de Gewesten en vooral de radicale weigering van de nota De Wever op het federaal niveau eind juni. “In de rechtse christelijke kringen hoor ik twee dingen sinds die gebeurtenissen” vertelt een toppoliticus van de CDH. “Eén: Charles Michel, de voorzitter van de MR is moedig om het centrumrechts te proberen. Twee: het is tijd dat De Wever ons toont wat hij kan”.

‘Man van principes’

“Benoît is er zich van bewust dat hij keuzes gemaakt heeft die het beeld zullen versterken van een partij die vastgekluisterd is met de PS”, benadrukt een van zijn vrienden. “Maar hij had niet echt een keuze. Het was dat of oppositie voeren op alle machtsniveaus”.

“Het is een man van principes, hij is koppig, impulsief, uiterst lichtgeraakt, soms ontwijkend”, zegt een andere bron.

“Het is een Ardennees, een echte, voor wie persoonlijke relaties de overhand hebben. In de sleutelmomenten heeft hij de partij als een filiaal van de provincie Luxemburg beheerd, door zijn pionnen strategisch te plaatsen. Het is inderdaad een belangrijk terrein voor de CDH, maar hij is daardoor onze belangen in Brussel, Luik en Henegouwen vergeten”.

Aartsvijand Charles Michel

Terwijl de voorzitter elke woeling ontkent en alleen maar hoopt dat zijn aartsvijand, de voorzitter van de MR Charles Michel, zodanig veel tegenwind krijgt van de Vlaamse partijen op het federale niveau dat CDH binnen vijf jaar de stemmen maar zal moeten oprapen, beginnen de tongen los te komen bij de andere christendemocraten.

“Dat is de optimistische versie”, fluistert een topman van de partij. “Maar op termijn riskeren we ook een scheuring tussen de linker-en de rechtervleugel die de PS en de MR ten goede zal komen”.

Partner Content